Kobieta, zdrowie, uroda » Uroda
Jeszcze zdrowsza aronia – złoty owoc
Popularność owoców jagodowych wzrasta nie tylko ze względu na ich smak, ale przede wszystkim dzięki ich wartościom odżywczym. Temat chorób cywilizacyjnych rozwija się w realne zagrożenie dla zdrowia, dlatego zmiana nawyków żywieniowych i profilaktyka zdrowotna mają tak duże znaczenie w XXI wieku. Egzotyczne, pełne witamin owoce to tylko jedno z rozwiązań. Tak naprawdę wystarczy sięgnąć do domowego ogródka, by zebrać najważniejsze składniki własnej apteczki. Aronia powinna zająć w niej szczególne miejsce. Do niedawna rosła w każdym ogrodzie, a babcina spiżarnia wypełniona była sokami i konfiturami z jej owoców. Warto wiedzieć, że właśnie ona jest jednym z najzdrowszych owoców świata – dlatego tak ważne stało się znalezienie sposobu na ułatwienie dostępu do jej wartości.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Sposób na aronię
Cierpki smak sprawia, że wygrywają z nią słodkie jagody – można jednak połączyć ich siły. By aronia zyskała nową zaletę, należało przygotować smaczną kompozycję w formie napoju, który działa porównywalnie do spożywania świeżych owoców. Bardzo istotna jest technologia przetwarzania: owoce aronii muszą zachować warstwę wierzchnią, czyli drogocenną skórkę. Badania udowodniły, że zawiera ona siedem razy więcej flawonoidów niż miąższ. Dlatego soki nie wykorzystują w pełni potencjału tej jagody. Innowacyjna metoda suszenia aronii – opatentowana przez prof. Jana Oszmiańskiego, eksperta marki Golden Aronia – pozwoliła na stworzenie naturalnego suplementu diety. Dzięki wieloletniej pracy badacza udało się ukryć wyjątkowe właściwości, natomiast towarzystwo innych owoców wpłynęło pozytywnie na smak.
Złote składniki zdrowia
Przewagą naturalnych suplementów diety jest taka kompozycja składników, by w minimalnej dawce dostarczyć organizmowi jak najwięcej substancji odżywczych. Ma to znaczenie zwłaszcza w czasie ograniczonego dostępu do świeżych owoców, gdy odporność mocno spada.
Aronia – wspiera walkę z nadciśnieniem i cukrzycą, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, pomaga zmęczonym oczom i dostarcza potężnej dawki witamin. Zawartość witaminy P w aronii jest rekordowa: 1000 – 5000 mg% (inne owoce to maksymalnie kilkadziesiąt mg%).
Ekstrakt z aceroli – pozyskiwany z soczystych, dojrzewających w słońcu wiśni, które są rekordzistami pod względem ilości zawartej witaminy C – ważnego przeciwutleniacza. To właśnie ta witamina jest naturalnym filtrem UVB, przyspiesza proces gojenia i wzmacnia naczynia krwionośne.
Ekstrakt z jagód goji – pod względem wartości odżywczych jagody te są uznawane za jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają między innymi potas wspierający pracę serca, wapń niezbędny na każdym etapie rozwoju człowieka, wzmacniający cynk i odmładzające karotenoidy.
Ekstrakt z jagody acai – o silnych właściwościach prozdrowotnych – zwiększa energię witalną, poprawia kondycję umysłową, redukuje zmęczenie, łagodnie oczyszcza organizm z toksyn.
Len – zbawienny w skutkach dla układu trawiennego i jelit, wpływa na poczucie sytości, reguluje przemianę materii, wspomaga walkę z chorobą wrzodową. Nasiona lnu korzystnie wpływają również na cerę i zdrowie włosów.
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu podkreślają znaczenie biologicznych substancji zawartych w aronii w procesie leczenia chorób serca, układu nerwowego oraz chorób metabolicznych. Prof. Oszmiański nazywa ją „superowocem” i poleca jako element profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Kiedy dostęp do świeżych jagód jest utrudniony, warto sięgnąć po suplement, aby w przystępnej formie dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości cennych składników odżywczych. Na rynku dostępnych jest wiele propozycji na bazie jagód, warto jednak wybierać te naturalne i sprawdzone. Dzięki temu działają dokładnie tak jak całe owoce.
Nadesłał:
BrandVoice
|
Komentarze (0)