Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Języki i umiejętności, które pomogą Ci w pracy. Czego szukają pracodawcy u kandydatów?

Praca, która z jednej strony sprawia przyjemność, a z drugiej przynosi duże dochody – to z pewnością marzenie wielu Polaków. Jednak z odpowiednią wiedzą, umiejętnościami i znajomością języków wszystko jest możliwe do zrealizowania. Platforma Preply.com sprawdziła, jakie kompetencje warto nabyć lub udoskonalić, aby zadbać o rozwój swojej kariery.

IT, prawo i HR – w tych branżach zapotrzebowanie na specjalistów wzrosło najbardziej

Według wyliczeń portalu pracuj.pl w pierwszym półroczu 2022 r. liczba opublikowanych tam ofert pracy wzrosła o 35% w porównaniu z analogicznym okresem roku 2021. Oznacza to, że na rynku pracy po spadkach w pierwszym roku pandemii mamy teraz do czynienia z wyraźną tendencją wzrostową. Największy skok zanotowano w branży IT (+87%), prawniczej (+79%) i HR (+57%). Sektor IT zajął pierwsze miejsce nie tylko pod względem wzrostu rok do roku, ale też ogólnej liczby ofert pracy. Poza tym najwięcej ogłoszeń kierowano do specjalistów ds. sprzedaży, pracowników obsługi klienta i pracowników fizycznych. Wzrosło też zapotrzebowanie na psychologów i trenerów.

Szerokie kompetencje i znajomość języków popłacają

Opublikowane w pierwszym półroczu 2022 r. oferty pracy wskazują, że obecnie pracodawcy poszukują w szczególności osób z kompetencjami z zakresu informatyki, ekonomii czy matematyki. Natomiast eksperci z Deloitte Acces Economics są zdania, że w niedalekiej przyszłości pracodawcy oprócz kompetencji twardych będą zwracali coraz większą uwagę na kompetencje miękkie, takie jak np. umiejętność zarządzania zespołem, rozwiązywania problemów i krytycznego myślenia.

Najbardziej pożądane są jednak języki obce – w wielu branżach znajomość angielskiego już dawno stała się standardowym wymaganiem wobec kandydata. Oprócz angielskiego najczęściej doceniane są: niemiecki, francuski, holenderski, włoski i hiszpański. Na znaczeniu zyskują też języki skandynawskie oraz od pewnego czasu ukraiński – według Preply.com polscy użytkownicy są w TOP 5 narodowości najczęściej uczących się tego języka.

Wszystkich kompetencji niezbędnych w pracy można nauczyć się, korzystając z Preply.com. Do dyspozycji są tysiące profesjonalnych korepetytorów ze 185 krajów, w tym native speakerzy. Każda z tych osób została wcześniej zweryfikowana, co daje gwarancję satysfakcji, a użytkownicy sami mogą wybrać korepetytora, który jest dostępny w wybranych godzinach oraz przedziale cenowym za godzinę – mówi Alla Golydbina z Preply.com.

Korepetycje online pomogą rozwinąć skrzydła

Rynek pracy w Polsce przeszedł w ostatnich kilku latach spore zmiany m.in. za sprawą pandemii czy wojny na Ukrainie. Wielu miało okazję się przekonać, że znajomość języków obcych bardzo pomaga w życiu zawodowym i dostosowaniu się do nowych sytuacji – podobnie jak znajomość języków programowania czy posiadanie kompetencji miękkich. Dlatego trend poszerzania swoich kompetencji wśród pracowników z pewnością się utrzyma lub nawet przybierze na sile.

W trosce o przebieg swojej kariery i satysfakcję z wykonywanej pracy warto korzystać z każdej możliwości rozwoju. Nie każdy jest samoukiem, ale na szczęście istnieją rozwiązania online, takie jak korepetycje na Preply.com. To nowoczesna platforma edukacyjna z indywidualnymi lub grupowymi kursami, która pozwala wybrać korepetytora m.in. na podstawie jego doświadczenia, dostępności czasowej czy stawki godzinowej. Oprócz języków obcych można nauczyć się np. języków programowania czy kompetencji managerskich.

Więc informacji pod linkiem:

alicjakubow