Rozrywka i wypoczynek » Przyroda

K-Consult i Sigma ProCentrum wspiera Energa Solo Amazon Expedition!

Podróżnik Marcin Gienieczko zmierzy się z Amazonką i fotografią w trudnych warunkach Już 8 maja Marcin Gienieczko rozpocznie kolejny duży projekt – planuje przepłynąć Amazonkę. Podczas eskapady podróżnik będzie robił zdjęcia używając obiektywów marki Sigma.

Dokonać tego, co powiodło się tylko jednemu człowiekowi na świecie

Wyzwanie, przed którym stanie, to nie tylko pokonanie rzeki, ale trawers Ameryki Południowej, ze wschodu na zachód - 750 km rowerem, 6000 tysięcy km w canoe i 100 km biegu. Konkurencja została zgłoszona do Księgi Rekordów Guinnessa, jako “najdłuższy triathlon w ekstremalnych warunkach”. Przepłynięcie Amazonki udało się dotychczas tylko 12 osobom a tylko jednej osobie solo - dokonał tego w 1997 roku, pochodzący z RPA Mike Horn, ale nawet jemu na niektórych odcinkach towarzyszyła ekipa.

“To bardzo niebezpieczna misja. Daję tylko 60 % szansy na jej powodzenie. To, z czym będę być może musiał się zmierzyć oprócz dzikiej natury i braku aktualnych map rzeki Amazonki, to partyzanci ze świetlistego szlaku, terroryści współpracujący z kartelami narkotykowymi, wojownicze plemiona indiańskie a także choroby tropikalne. Ta wyprawa to dla mnie duże wyzwanie.” - powiedział Marcin Gienieczko.

K-Consult i Sigma ProCentrum wspiera projekt trójmiejskiego podróżnika

W warunkach, w jakich będzie podróżował Marcin Gienieczko, zdjęcia stają się nieocenionym pamiętnikiem i zwierciadłem zmagania się z jego własnymi słabościami. Przepłynięcie najdłuższej rzeki świata wiąże się z niebezpieczeństwem, jakie stawia dzika natura, ale przede wszystkim zagrożeniem ze strony ludzi. Według raportu Map of Violence z 2012 roku, od lat 80-tych w Brazylii przestępczość wzrosła o 250 procent. Z powodu dwóch napadów inny podróżnik Aleksander Doba, który zamierzał pokonać Amazonkę kajakiem, zrezygnował z kontynuowania swojej wyprawy.

Dewiza podróżnika to “Docierać tam, gdzie inni zawracają”

Marcin Gienieczko dzięki udostępnionemu sprzętowi marki Sigma ProCentrum będzie mógł stworzyć niezapomnianą fotorelację swoich ekstremalnych wyczynów. Profesjonalny sprzęt pomoże przenieść na kliszę najpiękniejsze i najtrudniejsze momenty podczas wyprawy. Firma K-Consult przekazała w jego ręce obiektywy marki Sigma, wspierając tym samym ten pełen pasji i przygody projekt.

AtomyPR