Gospodarka » Żywność

Kaczka na wielkanocnym stole

Specjalista od drobiu, firma DROSED proponuje na Wielkanoc tradycyjne polskie danie – kaczkę zapiekaną z jabłkami. Delikatnie zarumieniona skórka i soczyste wnętrze sprawiają, że kaczka po prostu rozpływa się w ustach.
Kaczka, obok gęsiny, uważana jest za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Gości na naszych stołach zazwyczaj z okazji wyjątkowych uroczystości rodzinnych. To tradycyjne, staropolskie danie jest jednocześnie wykwintne w smaku i łatwe do przygotowania. Mięso kaczki, mimo pieczenia, zachowuje soczystość i jest kruche. Zwolennicy kaczki doceniają jej wyjątkowy smak i wybierają chętniej, niż pozostałe produkty drobiowe.

Kaczka zapiekana z jabłkami lub pomarańczami, udekorowana żurawiną będzie się wspaniale prezentować na świątecznym stole. Elegancko wygląda, pysznie smakuje, a jej przyrządzenie nie wymaga wyjątkowych zdolności kulinarnych. Wystarczy dobry przepis oraz sprawdzone, wysokiej jakości składniki.

W ofercie firmy DROSED dostępna jest kaczka świeża (tacka ok. 2 kg) i mrożona (worek ok. 2 kg) oraz mrożone nogi z kaczki (ok. 0,5 kg). Więcej informacji na temat produktów DROSED na www.drosed.com.pl

Na uroczysty obiad w Wielką Niedzielę firma DROSED poleca sprawdzony przepis na kaczkę zapiekaną z jabłkami i żurawiną:

KACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI

Składniki
1 kaczka (ok. 2 kg)
6 kwaśnych jabłek
czosnek, sól
1 łyżka masła
mały słoiczek borówki do mięsa (najlepiej własnego wyrobu)
świeży tymianek

Przygotowanie
Kaczkę nacieramy solą, majerankiem i posiekanym czosnkiem. Odkładamy w chłodne miejsce na co najmniej kilka godzin. Po upływie tego czasu, kroimy dwa jabłka w ósemki i wkładamy je do środka kaczki. Na dno formy do pieczenia wlewamy kilka łyżek wody, kładziemy w niej kaczkę. Grzbiet kaczki również skrapiamy wodą.

Pieczemy przez ok.1 godz. w dobrze nagrzanym piekarniku (180-200ºC), początkowo pod przykryciem. Po 20 min pieczenia zaczynamy co jakiś czas polewać mięso sosem, który wytopił się w trakcie pieczenia. Jeśli skórka zanadto się przyrumienia, należy przykryć formę folią. Podany czas pieczenia to czas orientacyjny, który może się wydłużyć. Kaczka jest upieczona wtedy, kiedy widelec miękko wchodzi w mięso.

Pozostałe 4 jabłka wkładamy do piekarnika 20 min przed planowanym końcem pieczenia. Gniazda nasienne wycinamy tak, aby nie uszkodzić skórek owoców. Z górnej części jabłka odcinamy jeden pasek skórki, do środka wkładamy nieco masła, a na to 1 łyżeczkę borówek. Układamy przygotowane jabłka na folii z nieznacznie podniesionymi brzegami. Spód lekko podlewamy wodą. Następnie wkładamy je do piekarnika. Powinny być gotowe razem z kaczką.

Po upieczeniu kaczkę odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy ją, gdy jest już zupełnie zimna. Bezpośrednio przed podaniem podgrzewamy ją w piekarniku.

Podanie
Kaczkę podajemy z upieczonymi jabłkami, borówką, ziemniakami oraz ew. z gruszkami z kompotu. Część borówek możemy ułożyć bezpośrednio na kaczce.

Więcej przepisów polecanych przez DROSED na stronie www.drobioteka.pl

Effective Public Relations