Dom » Nieruchomość

Kamyk Zielony urośnie

Dolcan planuje budowę blisko 50 mieszkań w ramach nowego etapu osiedla Kamyk Zielony na warszawskiej Białołęce. Już teraz osoby poszukujące mieszkania w tej dzielnicy mogą zobaczyć jak inwestycja wygląda, gdyż trwają końcowe prace przy pierwszym etapie.

Osiedle już powstaje. W ramach I etapu Dolcan odda w tej inwestycji 130 mieszkań o metrażach od 59 do 112 m kw. zlokalizowanych w 64 segmentach. Zakończenie budowy deweloper przewiduje na IV kwartał tego roku. Mieszkania, które powstaną w nowym etapie będą miały podobne powierzchnie. Łącznie będzie ich 46. Wszystkie powstają w nowoczesnej formie mieszkań bezczynszowych, wprowadzonej na rynek przez firmę Dolcan. Zakończenie całej inwestycji planowane jest na koniec 2013 roku.

Mieszkanie jak dom
Kamyk Zielony tworzą mieszkania bezczynszowe - nie będzie tu opłat za czynsz, ponieważ na osiedlu nie ma części wspólnych, za których utrzymanie w tradycyjnych blokach trzeba płacić. To połączenie mniejszych metraży z wygodą mieszkania jak w domu. Prawie wszystkie lokale mają własne ogródki, a dodatkowo mieszkania na piętrze będą miały balkony lub tarasy. Do każdego mieszkania przypisane jest miejsce parkingowe, a do wybranych nawet dwa. W mieszkaniach będzie możliwość aranżacji kominka, który daje dodatkowe ciepło, i nadaje przyjemny klimat domowego zacisza. - Mieszkania na osiedlu Kamyk Zielony to kompromis między życiem w domu, i metrażem, który jest w zasięgu obecnych możliwości finansowych klientów. Ogródek, kominek czy wysokie poddasze do zamieszkania sprawiają, że mieszkańcy mają wygodę, jak gdyby mieszkali w domu jednorodzinnym - zauważa Michał Gryglaszewski, kierownik biura sprzedaży firmy Dolcan na Białołęce. Dodatkowo na terenie osiedla deweloper zbuduje przedszkole.

Białołęka na topie
Kolejne, zaplanowane fazy osiedla Kamyk Zielony będą powstawać w pobliżu pierwszego etapu na dużej działce, położonej przy niewielkim lesie. Inwestycja realizowana przez Dolcan powstaje w najdynamiczniej rozwijającej się części Białołęki. Wyróżnia ją jednak kameralna zabudowa. Większość osiedli powstających w tym rejonie to klasyczne wielorodzinne bloki. Z kolei kilka inwestycji, w których można kupić dom, to oferty o metrażach ponad 150 m kw., czyli zdecydowanie za duże dla większości osób poszukujących dziś nowego M.
- Nasze osiedle dedykowane jest szczególnie rodzinom z dziećmi i młodym małżeństwom planującym powiększenie rodziny. Dlaczego? Bo daje wygodę mieszkania jak w domu, w każdym jest m.in. ogródek, w którym mogą bawić się dzieci, a nawet w przyszłości mogą rozbudować swoją cześć - zauważa przedstawiciel firmy.

Białołęka przeżywa boom budowlany od kilku lat. Osoby poszukujące mieszkań cenią sobie jej podmiejski charakter. Ale jednym z równie ważnych czynników jej popularności jest niższa, niż w pozostałych dzielnicach Warszawy, cena za m kw. Średnio wynosi 6.000 zł za m kw. W inwestycjach Dolcan ceny te zaczynają się już od 5.500 zł za m kw., i mieszczą się jeszcze w programie „Rodzina na Swoim".

Dzielnica zyskuje także pod względem dojazdu. Otwarty ostatnio most im. Marii Skłodowskiej-Curie daje szybkie połączenie z lewą stroną Warszawy. Trwa też przebudowa Trasy Toruńskiej, która między ul. Modlińską, a ul. Radzimińską w Markach ma stać się drugą ekspresową S8. Z tygodnia na tydzień kierowcom pokonującym codziennie drogę z Białołęki do centrum jeździ się coraz wygodniej. Docelowo trasa ma być jeszcze szersza i uzupełniona o bezkolizyjne skrzyżowania. Osiedla Dolcan zlokalizowane są blisko tych arterii, więc mieszkańcy mogą liczyć na zdecydowanie szybszy dojazd niż ci, którzy wybiorą swoje nowe M w północnej części nowej Białołęki.

Buduje się także II linia metra, która dla całej prawobrzeżnej części stolicy będzie ułatwieniem. Oddanie w przyszłym roku stacji Dworzec Wileński, w dużej mierze pomoże w szybkim przedostaniu się do centrum miasta także mieszkańcom Białołęki, gdyż to właśnie z przystanków przy Dworcu Wileńskim odjeżdża większość autobusów na Zieloną Białołękę. Coraz częściej mówi się także o nowej linii tramwajowej w tamtym rejonie.

Osiedle Dolcan można obejrzeć w weekend 12-13 maja
Już teraz można zobaczyć jak będą wyglądać kameralne budynki na osiedlu Kamyk Zielony zlokalizowanym przy ul. Kamykowej i położonym obok, przy ul. Lewandów, drugim osiedlu Dolcan - Koniku Polnym. W dniach 12-13 maja, w godz. 10.00 - 16.00, obejrzeć będzie można mieszkania oraz dowiedzieć się
o kredytach dostępnych dziś na rynku. A także skorzystać z porad stylisty wnętrz. Zobacz plany mieszkań: www.dolcan.pl

Emilia1