Firma » Bankowość

Kanał France 24 zajął sie tematem dzikich wysypisk śmieci w Polsce

Tematem dzikich i nielegalnych wysypisk śmieci w Polsce, na które zwożone są odpady z całej Europy, zajęła się telewizja France 24, międzynarodowy kanał informacyjny.

Reporterzy France 24 przyjrzeli się nielegalnemu procederowi przywożenia do Polski i przyjmowania tutaj nielegalnie śmieci z praktycznie wszystkich stron kontynentu w segmencie dokumentalnym "Down to Earth". Okazuje się, że po tym jak Chiny ogłosiły w 2017 roku, że nie będą więcej przyjmować odpadów z zagranicy, to właśnie Polska stała się głównym europejskim wysypiskiem, z prawie 2000 nielegalnych składowisk śmieci (dane z początku 2020 roku). W samym 2020 roku miało miejsce aż 111 niekontrolowanych pożarów na tych wysypiskach - to właśnie ogień jest najprostszym ale jednocześnie zabójczym dla środowiska naturalnego sposobem pozbycia się części śmieci z wysypisk bez ich prawidłowego recyklingu. Z reportażu kanału France 24 dowiadujemy się także, że nielegalny proceder przyjmowania śmieci w naszym kraju przynosi zyski większe niż... handel narkotykami. Całość reportażu można znaleźć online na www.france24.com w sekcji DOWN TO EARTH, najlepiej wpisać w wyszukiwarce: "France 24 Down to Earth" i tam od razu pojawi sie bezpośredni link do materiału przygotowanego przez France 24.

Naruszew