Gospodarka » Żywność

Kapary w oleju OLE! czyli smak Prowansji

Kapary w oleju OLE! czyli smak Prowansji
Zobacz więcej zdjęć »
Te małe warzywa o szlachetnym smaku, którego nie sposób pomylić z żadnym innym, wywodzą się z rejonu Morza Śródziemnego.

Dlatego właśnie mogą przywodzić na myśl beztroskie wakacje i ciepłe wieczory, kiedy kolację można zjeść na tarasie, z widokiem
na morze lub… pola lawendy.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Jeden z popularnych przepisów, w których kapary grają pierwsze skrzypce, wywodzi się z Prowansji. Tapenada to aromatyczna pasta, idealna jako dodatek do pieczywa, a także ryb i owoców morza. Jej podstawowymi składnikami są kapary, oliwki i oliwa, a według uznania można dodać do niej także odrobinę czosnku, bakłażana oraz anchois – tapenada występuje w różnych wariacjach w wielu krajach Morza Śródziemnego. Podstawowy przepis obejmujący najczęściej występujące składniki, każe zmiksować ze sobą 150 g czarnych oliwek bez pestek, 3 łyżki odsączonych z zalewy kaparów, 4-5 łyżek dobrej oliwy z oliwek oraz przyprawy do smaku – sól i pieprz, najlepiej świeżo mielony. Do tapenady warto dodać także 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, łyżkę soku z cytryny oraz solidny ząbek czosnku. Wymienione dodatki są całkowicie opcjonalne
i zachęcamy także do testowania własnych pomysłów
– może drobno pokrojone suszone pomidory
w oleju OLE! sprawdziłyby się jako kolorowy i aromatyczny element tapenady? Wszystkie składniki należy zmiksować blenderem lub rozetrzeć w moździerzu, a gotową pastę trzymać w lodówce około pół godziny, aby smaki idealnie się ze sobą połączyły. Po zalaniu wierzchu oliwą z oliwek, tapenada nadaje się do spożycia nawet do 3 tygodni po przygotowaniu. Smacznego!

 

Kapary w oleju OLE!

Pojemność: 212 ml

Cena: ok 8 zł

www.wole-ole.pl



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Arni

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »