Gospodarka » Żywność
Karnawałowe pączki z bakaliami HELIO
Zobacz więcej zdjęć » |
Pączki z lukrem i skórką pomarańczową HELIO, pączki nadziewane suszonymi morelami HELIO Natura lub pączki z masą makową HELIO...
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Przepis na pączki z lukrem i skórką pomarańczową HELIO
Składniki:
1 kg mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
100 g cukru + 1 łyżka do rozczynu
500 ml mleka
6 żółtek
100 g masła
wanilia mielona
40 ml spirytusu
skórki pomarańczowe HELIO
szczypta soli
tłuszcz do smażenia
marmolada wieloowocowa
Lukier – składniki:
15 dkg cukru pudru
2-3 łyżki soku z pomarańczy
1-2 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mleka oraz łyżką mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać rozrobiony rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto, pod koniec dodając rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiać rękami tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne, następnie uformować kulę i włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1,5 h). Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki, a na środek każdego krążka - nakładać marmoladę i skleić formując w dłoni kulkę. Przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Smażyć w głębokim tłuszczu, z obu stron, na złoty kolor. Gotowe pączki udekorować lukrem i skórką pomarańczową HELIO.
Po więcej przepisów - zapraszamy na stronę Helio.pl
Inspiracje na słodkie przysmaki dostępne także w formie wideo przepisów na kanale HELIO- Bakaliowe Klimaty ;-)
Nadesłał:
Agnieszka EFEKTPR
|
Komentarze (0)