Kultura, sztuka » Kultura
Karnawałowe przekąski według Mateusza Gesslera
Zobacz więcej zdjęć » |
Najprostszym rozwiązaniem na spotkanie ze znajomymi będą ciekawe przekąski. Najlepiej, aby takie mini dania były zróżnicowane pod względem smaków (wytrawne i słodkie) oraz sposobu podania (na zimno i na ciepło). Oto trzy przepisy Mateusza Gesslera, które sprawią, że goście będą pod ogromnym wrażeniem Twoich umiejętności i nie wyjdą od Ciebie głodni.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Młode pietruszki duszone z miodem
SKŁADNIKI:
600 g korzenia młodej pietruszki
150 g miodu
2 papryczki chili
100 ml bulionu warzywnego
2 łyżki masła klarowanego
50 ml nalewki owocowej
1⁄2 limonki
sól morska
PRZYGOTOWANIE:
Pietruszki umyj i osusz oraz przekrój je na pół. Następnie przesmaż je na suchej, rozgrzanej patelni, a po kilku minutach dodaj 1 łyżkę masła oraz bulion. Podduś przez około 5-7 min do miękkości. Kiedy płyn odparuje, dodaj pozostałe masło, miód, nalewkę owocową oraz papryczkę chili, oczyszczoną z pestek i posiekaną. Dopraw solą i podsmaż, by uzyskać złoty kolor. Schłodzone warzywa skrop sokiem z limonki. Podawaj na roszponce w towarzystwie warzyw.
Jajka zapiekane w szynce parmeńskiej
SKŁADNIKI
8 jaj
8 plastrów szynki parmeńskiej
100 ml śmietany 30%
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
szczypiorek
sól, pieprz mielony
PRZYGOTOWANIE:
Wbij jajka do miski, dodaj śmietanę, posiekany szczypiorek oraz oliwę. Dopraw solą oraz pieprzem według swojego uznania, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotuj kokilki lub okrągłe formy do babeczek, wysmaruj je masłem, a ich spody i brzegi wyłóż plastrami szynki. Następnie do foremek wlej masę jajeczną i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 12 min, w temperaturze 170°C, aż masa się zrumieni i zetnie. Jajka można serwować w wielu wydaniach, na przykład z rukolą oraz kleksem kwaśnej śmietany.
Maślane drożdżówki z lukrem
SKŁADNIKI:
1 kg mąki
40 g drożdży
6 żółtek
120 g cukru
120 g masła
szczypta soli
1 1⁄4 szkl. mleka
PRZYGOTOWANIE:
Do drożdży dodaj łyżkę cukru, lekko podgrzane mleko i 100 g mąki – wszystko razem rozetrzyj. Następnie dodaj tyle mleka, żeby cały rozczyn miał konsystencję śmietany. Odstaw do ciepłego miejsca i poczekaj, aż wyrośnie. W między czasie żółtka i cukier utrzyj na pulchną masę. Następnie roztop masło w garnku. Przełóż rozczyn do dużej miski, gdy zwiększy swoją objętość, dodaj masę z żółtek, pozostałą mąkę i mleko. Ugnieć ciasto tak, aby składniki idealnie się połączyły. Masa powinna być elastyczna i łatwo odchodzić od ręki. Następnie, gdy wyrabiane ciasto jest już gładkie i na jego powierzchni tworzą się pęcherzyki powietrza, wlej wcześniej roztopione masło. Wyrabiaj ręcznie przez 15 minut. Masę odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z niego bułeczki i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 200°C, przez około 25 minut. Tak przygotowane bułeczki możesz oprószyć cukrem pudrem, bądź polać lukrem i posypać płatkami migdałów.
Więcej przepisów i inspiracji od Mateusza Gesslera znajdziesz na Instagramie @pasaztesco oraz na stronie internetowej www.pasaztesco.pl.
Nadesłał:
m.myrlak
|
Komentarze (0)