Gospodarka » Przemysł

Karpacka Spółka Gazownictwa, Libet, Trigon Dom Maklerski i Zakłady Azotowe Puławy to laureaci rankingu „Najciekawsze z najlepszych wdrożeń IT w przemyśle” roku 2012.

Redakcja Miesięcznika Gospodarczego Nowy Przemysł i portalu wnp.pl uhonorowała innowacyjne rozwiązania mające istotny wpływ na poprawę prowadzenia biznesu, podniesienia efektywności i konkurencyjności.

Celem dorocznego rankingu „Najciekawsze z najlepszych wdrożeń IT w przemyśle” jest propagowanie inwestycji w nowoczesne narzędzia informatyczne, które sprawdzają się zwłaszcza w trudnych warunkach ekonomicznych i przyczyniają się do wzrostu efektywności i konkurencyjności przedsiębiorstw. To niejednokrotnie wdrożenia pionierskie, które zmieniają postrzeganie polskiej gospodarki i mają szansę zaowocować w przyszłości.

Tytuły „Najciekawsze z najlepszych wdrożeń IT w przemyśle” za rok 2012 otrzymały:

Karpacka Spółka Gazownictwa, za wdrożenie Systemu Zarządzania Infrastrukturą.

Realizacja projektu: Sygnity; MGGP; Intergraph Polska.

Uzasadnienie: Największy w Polsce, pod względem liczby funkcjonalności, system klasy GIS w branży gazowniczej. Spójne rozwiązanie informatyczne z centralną bazą danych będzie kompleksowym narzędziem wsparcia dla działalności zarządczej, inwestycyjnej i operacyjnej.

Libet, za wdrożenie systemu klasy ERP wspomagającego zarządzanie.

Podmioty uczestniczące we wdrożeniu: IFS Industrial and Financial Systems Poland oraz Libet.

Uzasadnienie: Wdrożenie pozwoliło na usprawnienie strategicznych procesów biznesowych, ułatwiając dostęp do informacji i zarządzanie rozproszoną działalnością firmy operującej w 14 lokalizacjach na terenie całego kraju.

Trigon Dom Maklerski, za system obsługi działalności maklerskiej na rynkach towarów giełdowych.

Projekt realizowany przez firmę Transition Technologies.

Uzasadnienie: Pierwsze w Polsce wdrożenie systemu kompleksowo wspierającego procesy biznesowe domu maklerskiego w obszarze handlu giełdowego energią elektryczną, gazem ziemnym, które dzięki licznym funkcjonalnościom zwiększyło konkurencyjność oferty Trigon DM.

Zakłady Azotowe Puławy, za Platformę e-Commerce.

Partnerami wdrożenia były firmy S&T Services Polska oraz eXant Software Polska.

Uzasadnienie: Wdrożenie pozwoliło osiągnąć nowe standardy w obsłudze klienta w branży nawozowej związane z automatyzacją procesu sprzedaży, dostępem do informacji oraz jej przepływem wewnątrz przedsiębiorstwa i w jego otoczeniu.

Wręczenie wyróżnień „Najciekawsze z najlepszych wdrożeń IT w przemyśle” odbyło się w ramach sesji „Zarządzanie” podczas Forum „Zmieniamy Polski Przemysł”. Konferencja wieńczy roczny cykl spotkań organizowanych przez Grupę PTWP SA, wydawcę m.in. Miesięcznika Gospodarczego Nowy Przemysł i portalu wnp.pl. Celem Forum „Zmieniamy Polski Przemysł” jest wspieranie pozytywnych zmian zachodzących w polskiej gospodarce, promocja tego, co sprzyja jej rozwojowi oraz zwrócenie uwagi na elementy krępujące swobodę wolnorynkowych działań.

Forum „Zmieniamy Polski Przemysł” odbyło się 11 lutego br. w Warszawie. Wzięło w nim udział blisko 1000 najważniejszych postaci polskiej i europejskiej gospodarki. Wydarzenie stworzyło platformę wymiany myśli i poglądów między praktykami, teoretykami, politykami i osobami zaangażowanymi lub obserwującymi zmiany w przemyśle.

Więcej informacji o Forum „Zmieniamy Polski Przemysł” można znaleźć pod adresem:

ImagoPR