Technologie » Internet

Kasa na studia w internecie

Od kilku tygodni obecni jak i przyszli studenci mogą korzystać z serwisu www.kasanastudia.pl prowadzonego przez Fundację Kasa Na Studia.

Portal to pierwszy w Polsce serwis kompleksowo opisujący możliwości finansowania studiów, a także kwestie bezpośrednio związane z aspektem finansowym studiowania.

Głównym jego zadaniem jest dostarczanie informacji mających zwiększyć świadomość studentów i maturzystów na temat możliwości finansowania studiów, kosztów podejmowania studiów oraz finansowych możliwości rozwoju osobistego na studiach. Ponadto w serwisie można znaleźć informacje dotyczące studiowania i planowania kariery, które są nieodłącznym elementem życia każdego świadomego studenta.

W serwisie oprócz zamieszczanych informacji działa również Konsultant On-line. Jest to narzędzie, które pozwala użytkownikom zwrócić się z indywidualnymi pytaniami dotyczącymi finansowania studiów bezpośrednio do specjalisty. Tematy najczęściej poruszane podczas korespondencji za pośrednictwem Konsultanta są rozwijane w formie artykułów publikowanych w serwisie, aby jeszcze bardziej rozszerzyć dostęp do wiedzy.

Już niebawem poprzez serwis www.kasanastudia.pl uruchomiony zostanie program stypendialny Fundacji Kasa na Studia i jej partnerów. W każdym miesiącu ogłoszony zostanie konkurs, którego zwycięzca otrzyma specjalne stypendium wypłacane przez 10 kolejnych miesięcy. W przeciwieństwie do innych tego typu konkursów nagradzani będą nie tylko studenci z najlepszą średnią. Kryteria w każdej edycji będą inne, tak aby dać szanse również tym osobom, które wyróżniają się na innych płaszczyznach.

Pomysł na działalność fundacji wiąże się z brakami w systemie stypendialnym jak również kredytów i pożyczek studenckich w naszym kraju. Zanim nastąpią zmiany formalno-prawne chcemy zrobić jak najwięcej dla edukacji i pozytywnych zmian w tym aspekcie. Oprócz tego chcemy wspierać zdolnych i ambitnych studentów łącząc sferę biznesu ze środowiskiem akademickim - studentami i organizacjami studenckimi. - informuje Mateusz Barycza - rzecznik prasowy Fundacji Kasa na Studia.

Więcej na temat działalności fundacji znaleźć można na stronie www.fkns.org.

Magdalena Barycza