Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Kasza jaglana – na słodko czy na słono?

Kasza jaglana – na słodko czy na słono?
Zobacz więcej zdjęć »
Jedną z najbardziej wartościowych dla naszego organizmu kasz jest kasza jaglana. Jej dobroczynny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu jest niezwykle szeroki. O tym, z czego słynie kasza jaglana oraz jak można ja przyrządzać w artykule.

 

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 Dwa słowa o właściwościach kaszy jaglanej

Główną zaletą kaszy jaglanej http://melvit.pl/products/kasze/#!/kasza-jaglana-4x100g jest fakt, że nie uczula. Dzięki temu wszystkie osoby z różnymi dolegliwościami alergii pokarmowej mogą swobodnie po nią sięgać. Kasza jaglana nie zawiera w swoim składzie glutenu oraz posiada wysoki wskaźnik wartości energetycznych. To, co warto zaznaczyć to fakt, że kasza jaglana jest zasadotwórcza. Oznacza to, że nie zakwasza organizmu, wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasów.

Kasza ma właściwości ocieplające, neutralizuje nadmiar kwasów i jest zaleca do spożywania dla osób cierpiących na różnego rodzaju choroby żołądka, trzustki, nerek i jelit. Spożywanie kaszy zaleca się również osobom walczącym z nowotworami.

Gotowanie kaszy jaglanej

Aby wydobyć z kaszy jaglanej jej niepowtarzalny smak należy ją przyrządzić w odpowiedni sposób. Na samym początku należy odmierzyć upragnioną ilość kaszy i zalać ją zimną wodą na około 1 godzinę. Kaszę oczywiście można również spłukać na sitku pod bieżąca wodą. Dzięki temu można pozbyć się specyficznej goryczki, jaką można wyczuć w smaku kaszy, jeśli została nieodpowiednio przygotowana. Następnie należy zagotować wodę w proporcjach 2:1 (dwie szklanki wody na jedną szklankę kaszy). Gdy woda zacznie wrzeć należy wrzucić kaszę z dodatkiem soli. Można również dodać niewielką ilość oliwy. Kaszę należy gotować do momentu, aż wodę wsiąknie ziarno, czyli około 15 minut. By kasza zyskała doskonałą sypkość należy odstawić ją na około 10 minut pod przykryciem.

Kasza na słodko czy na słono?

Kasza jaglana jest na tyle uniwersalna, że podawana zarówno na słodko, jak i na słono smakuje zawsze dobrze. Ten rodzaj kaszy może być używany na wiele różnych sposobów. Kasza jaglana może być doskonałym substytutem do bułki tartej, dlatego nadaje się, jako dodatek do pulpetów czy jako panierka do klasycznych kotletów. Smak kaszy jaglanej dobrze komponuje się również z warzywami czy różnymi zupami. Świetnie nadaje się do zapiekanek lub jako dodatek do ryb lub mięs. Kaszę jaglaną warto przygotowywać zgodnie z własnymi upodobaniami.

Można znaleźć bardzo wiele ciekawych przepisów na kaszę jaglaną na słodko. Naleśniki, budyń z kaszy jaglanej czy też batoniki własnej roboty z dodatkiem bakalii. To jak wykorzystamy kaszę jaglaną w naszej diecie zależy przede wszystkim od naszej wyobraźni i smaków.

Wzbogacenie diety o kaszę jaglaną na pewno w niedługim czasie zaowocuje bardzo dobrym samopoczuciem i większą energią. Ten rewelacyjny detoksykant, który sprawia, że czujemy się znacznie lepiej. 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

admin111

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »