Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Kawa i papieros na śniadanie

Czarna herbata lub kawa i papieros to śniadanie większości studentów, którzy pierwszy posiłek spożywają w południe lub nawet później. Tymczasem to właśnie śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, które powinno dostarczyć 25% energii na cały dzień.

Jak zatem powinno wyglądać pożywne śniadanie szczególnie w okresie zaliczeń i sesji?

Według najnowszego badania "Student Y", przeprowadzonego przez Centrum Promowania Zrównoważonego Stylu Życia Uniwersytetu Łódzkiego, studenci nie dbają o właściwą dietę. Przejawia się to w braku regularności posiłków oraz niskiej ich jakości. Część z nich rezygnuje w ogóle ze śniadań, ze względu na brak czasu lub apetytu. Natomiast dla innych śniadanie to napój (kawa lub herbata) i papieros, spożywane późno, bo między 12:00 a 14:00. Ponadto młodzi oszukują głód niezdrowymi przekąskami, typu fast food lub słodycze.

Wyniki badań zaniepokoiły specjalistów ds. żywienia.

Pomijanie porannego posiłku ma negatywne skutki na nasz organizm, ponieważ to śniadanie  dostarcza niezbędnych witamin i mikroelementów oraz energii na cały dzień. Zmniejsza także ryzyko podatności na stres, poprawia nastrój i koncentrację oraz pomaga utrzymać dobrą kondycję i stałą wagę - wyjaśnia Małgorzata Sienkiewicz dyplomowany Technolog Żywności z Zakładów Tłuszczowych Bielmar Sp. z o.o., organizator ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Śniadaniowa Klasa" - Badania potwierdziły ciągłą potrzebę edukacji młodego pokolenia i ich rodziców  zachęcenia ich do zmiany obecnych przyzwyczajeń. Już od trzech lat, w ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Śniadaniowa Klasa", uczymy młodzież prawidłowych zasad odżywiania, ponieważ nawyki żywieniowe, wypracowane we wczesnych latach (np. rodzinnym domu) procentują na przyszłość.

Regularne spożywanie śniadań jest niezwykle istotne dla osób, które mają przed sobą egzaminy, wiążące się z wzmożonym wysiłkiem intelektualnym, porównywalnym do wysiłku maratończyka. W szczególności przed egzaminami nie powinno się wychodzić bez właściwie przygotowanego śniadania, to znaczy odpowiednio zbilansowanego w najważniejsze składniki.

Jak zatem powinno wyglądać idealne śniadanie?

Pełnowartościowym śniadaniem będzie np. zdrowa kanapka. W jej składzie powinien znajdować się ser lub wędlina drobiowa, które poprawią sprawność myślenia, rozumienia i zapamiętywania.

Obowiązkowo należy dodać warzywa (np. sałata, rukola, plasterki ogórka, rzodkiewki lub pomidora), które wzmacniają koncentrację. Kanapkę najlepiej przygotować na ciemnym, pełnoziarnistym pieczywie, które doda energii, a także posmarować dobrym tłuszczem roślinnym, np. margaryną Śniadaniową Klasyczną. Jego dodatek jest niezbędny, aby organizm mógł przyswoić wszystkie witaminy zawarte w składnikach śniadania. Natomiast na stres i zmęczenie najlepsze są banany, suszone morele, czy orzechy.

Pomysły na pełnowartościowe śniadania oraz więcej informacji dot. zdrowego odżywiania znajdują się na stronie www.sniadaniowaklasa.pl oraz na Facebook: www.facebook.com/SniadaniowaKlasa. Jest to portal ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Śniadaniowa Klasa", który promuje prawidłowe zasady zdrowego odżywiania, ze szczególnym uwzględnieniem śniadania (w tym drugiego śniadania), jako podstawowego posiłku w ciągu dnia.

i.ozaist