Firma » Finanse

Kiedy kredyt hipoteczny zaczyna być nazbyt uciążliwy

Czasem pojawia się sytuacja, gdy zaciągnięty przez nas kredyt hipoteczny za bardzo obciąża nasz budżet domowy. Czy jest z tej sytuacji jakieś wyjście?

Jedną z możliwości jaką warto wziąć pod uwagę z pewnością jest refinansowanie kredytu hipotecznego.

Tego typu kredyty były szczególnie popularne przed wystąpieniem załamania gospodarczego. Można się spodziewać, że w najbliższej przyszłości produkt ten zacznie ponownie wracać do łask.

Kredyt mieszkaniowy czy kredyt budowlany, jeśli zabezpieczeniem jest hipoteka na nieruchomości może zostać przeniesiony do innego banku. Zasadniczymi przesłankami, które popychają kredytobiorców do refinansowania kredytu są: chęć obniżenia miesięcznej raty kredytu lub też chęć zmniejszenia kosztów tego kredytu, bądź też chęć połączenia kredytu hipotecznego razem z innymi zobowiązaniami wykorzystując przy tym możliwości jakie daje zabezpieczenie na nieruchomości (niższe oprocentowanie).

Refinansowanie kredytu hipotecznego może być bardzo korzystne ale tylko pod warunkiem że dokładnie przejrzymy oferty kredytów refinansowych, oferowane przez banki. Korzyści jednak wiążą się również z kosztami przeniesienia kredytu hipotecznego do innego banku. Otóż, gdyż chcemy przenieść nasz kredyt mieszkaniowy do innego banku, musimy liczyć się z kosztami: prowizji kredytowej, opłaty za powtórną wycenę nieruchomości, koszty opłat sądowych, wynikających ze zmiany wpisu do księgi wieczystej oraz koszty ubezpieczenia kredytu.

Reasumując refinansowanie kredytu hipotecznego może być bardzo korzystną opcją, jednak należy wcześniej przeanalizować jego opłacalność, by nie okazał się on droższy od dotychczasowego kredytu.

Porównanie kredytów hipotecznych

• avatar
    kredyt-hipoteka.pl 2015-10-09 14:59:10

...jeśli spełni się kilka warunków np. trzeba mieć zdolność kredytową