Gospodarka » Żywność
KIERUNEK – ORIENT! TYDZIEŃ KUCHNI AZJATYCKIEJ PONOWNIE W LIDLU
Zobacz więcej zdjęć » |
Pikantne dodatki
Ostry, pobudzający zmysły smak, jest znakiem rozpoznawczym kuchni azjatyckiej. Aby nadać potrawie wyrazistości, warto wykorzystać pastę curry (6,99 zł/400 g/1 opak.), która jest unikalną mieszanką składników o trzech różnych stopniach ostrości. Intensywny smak potrawom dodadzą typowe dla kuchni azjatyckiej przyprawy (2,49 zł/1 opak.). Wśród nich królują m.in.: chili mielone lub całe, tarty i mielony imbir oraz mielona trawa cytrynowa. Wielbicielom ostrych sosów przypadnie do gustu sos tajski (4,99 zł/290 ml/1 opak.), wyprodukowany w Tajlandii, w trzech smakach: Pad Thai, Barbecue i Sweet Chilli. Na imprezę w stylu azjatyckim wspaniale sprawdzą się natomiast orzechy nerkowca wasabi (5,99 zł/125g/1 opak.). Pasta (4,44 zł/43 g/1 opak.) o tym samym smaku jest natomiast niezbędnym składnikiem do sushi - nadaje ostrego smaku i aromatu.
Słodko-kwaśna egzotyka
Wszyscy wielbiciele ciekawych połączeń smakowych na pewno będą zachwyceni ciekawym wyborem sosów o słodko-kwaśnej nucie, dostępnych w ramach Tygodnia Kuchni Azjatyckiej w sklepach Lidl. W ofercie znalazły się m.in.: słodki sos chili (7,49 zł/700 ml/1 opak.), typowy do dań azjatyckich lub z grilla, klasyczny sos sojowy (3,99 zł/150 ml/1 opak.), który jest nieodłącznym składnikiem dań kuchni orientalnej i doskonale komponuje się zarówno z mięsem, jak i warzywami, czy sos słodko-kwaśny (3,49 zł/460 g/1 opak.) z dużymi kawałkami warzyw i ananasa. Wystarczy go podgrzać, połączyć z ryżem i pyszny obiad gotowy! Z sosami doskonale będą się komponować warzywa do woka (3,99 zł/545g/1 opak), z azjatyckimi dodatkami, takimi jak grzyby mun, kapusta pekińska i kasztany wodne.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Łagodne zakończenie uczty
Jako dodatek do dań azjatyckich, który zapewni delikatny, słodki posmak każdej potrawie, warto wykorzystać mleczko kokosowe (3,99 zł/400 ml/1 opak.) lub owoce mango (4,99 zł/420 g/1 opak.) i liczi (4,99 zł/567 g/1 opak.) - obrane, bez pestek, w syropie o słodkim smaku. Na zakończenie azjatyckiej uczty warto pozwolić sobie na słodki deser. Sięgnij po pyszne sorbety lub mleczno-śmietankowe lody azjatyckie (6,99 zł/500 ml/1 opak.) w oryginalnych, egzotycznych smakach: z nasionami sezamu, fasolą azuki, wasabi lub o smaku zielonej herbaty. Skosztuj także lekkiej, w 100% naturalnej wody kokosowej (2,99 zł/310 ml/1 opak.) z Tajlandii, cenionej za bogate składniki odżywcze.
Zatem jeśli planujesz spotkanie z przyjaciółmi lub kulinarną ucztę w orientalnym stylu, która poprzez różnorodność dań pobudzi wiele zmysłów, koniecznie odwiedź Lidla i wypróbuj najlepsze smaki Tygodnia Kuchni Azjatyckiej.
Nadesłał:
informacje_ms
|
Komentarze (0)