Firma » Finanse

Kierunki rozwoju polskiego leasingu w 2016 roku

Rozpoczynający się właśnie rok 2016 będzie w mojej ocenie wybitnie dobry dla polskiej branży leasingowej - komentuje Andrzej Krzemiński, prezes zarządu Raiffeisen-Leasing Polska.

Jak pokazują wyniki, nabiera ona rozpędu już od kilku lat: 20% wzrost, jaki osiągnęła w 2014 r. i kolejne 20% z zakończonego właśnie 2015 r., dają w sumie bardzo dobry wynik 40%, zapewniający nam wysokie 6 miejsce w czołówce Europy. Z uwagi na rozwojowy trend w całej gospodarce i rosnący popyt na usługi leasingowe, 2016 r. przyniesie nam kolejne wysokie wzrosty w obszarze leasingu.

Przewidywania te zdaje się popierać wskaźnik wykorzystania mocy produkcyjnych w przemyśle, utrzymujący się na wysokim, oscylującym wokół 80% poziomie. Oznacza on, że moce produkcyjne są w dużej mierze wykorzystane i przedsiębiorstwa będą zmuszone inwestować w kolejne maszyny, aby zaspokoić swoje potrzeby. Dodatkową stymulacją będą środki unijne, które powinny pojawić się w tym roku i trafić do gospodarki w formie produktów zwrotnych lub gwarancyjnych, zachęcających przedsiębiorstwa i rolników do kolejnych inwestycji.

Podsumowując panujące w branży trendy, aktywne poszerzanie obecności firm leasingowych w poszczególnych sektorach pod względem aktywów spowodowało, że rynek stał się pod tym względem nasycony. Konsekwencją tego było szczególnie widoczne w tym roku przenoszenie się z prostego finansowania leasingiem na usługi najmu, dzierżawy, w tym najmu samochodów osobowych i CFM, czyli długoterminowych najmów samochodów dostawczych i ciężarowych.

Produktowo będziemy się więc jako branża przesuwać w 2016 r. w dalszym ciągu w stronę szeroko pojmowanych kompleksowych usług związanych z doborem sprzętu dla klienta, finansowaniem go i świadczeniem usług serwisowych. Będziemy to obserwować zarówno w  sektorze samochodów osobowych, ciężarowych, maszyn budowlanych i rolnych, jak i np. w sektorze IT. Sektor Full Service Leasingu, czyli wynajmu długoterminowego pojazdów i flot, będzie się więc bardzo dynamicznie rozwijał. Jako inicjatorzy tego trendu, przewidujemy również, że rosła będzie popularność ofert długoterminowego najmu dla osób fizycznych, głównie w obszarze samochodów osobowych. Tu również spodziewamy się produktowej zmiany w stronę kompleksowości oferty.

Kolejnym trendem, który będziemy obserwować w rozpoczynającym się roku, będzie odejście od wojen cenowych pomiędzy leasingodawcami w kierunku ułatwień dla klienta w procesie pozyskania finansowania. Będziemy stawiać na bardzo głęboką znajomość ryzyk w danym sektorze i idące za tym jasne kryteria i szybką decyzję, opartą o minimalne wymogi dokumentowe. Z uwagi na odmienny model biznesowy i ryzyko rozłożone pomiędzy firmę i klienta, będziemy jeszcze bardziej dystansować się w tym obszarze od banków, dla których cały rynek spodziewa się w tym roku kolejnych utrudnień. Rozwojowi uproszczonych procedur może zaszkodzić jedynie znacząca zmiana gospodarcza, niosąca za sobą spowolnienie, a więc i rosnące ryzyko kredytowe wynikające z zatorów płatniczych.

Raiffeisen-Leasing Polska S.A. jest liderem nowoczesnych rozwiązań w zakresie finansowania biznesu. Od 1998 roku buduje swoją wiarygodność i rozpoznawalność na polskim rynku, pozostając jednym z najbardziej zaufanych podmiotów wspierających rozwój polskich przedsiębiorstw.  Po 2015 roku Spółka jest jedną z największych firm leasingowych w Polsce i niekwestionowanym liderem finansowania ze wsparciem UE. Zajmuje drugie miejsce w kategorii finansowania samochodów osobowych z 25-proc. wzrostem, jest również jednym z wiodących podmiotów w finansowaniu innych środków trwałych tj. pojazdów, środków transportu ciężkiego, maszyn i urządzeń oraz nieruchomości. Jednocześnie oferuje finansowanie w obszarze IT i sprzętu medycznego, wyposażenia biur.

Kontakt dla prasy:
Agata Dorożuk, tel.: +48 22 858 74 58 wew. 72