Firma » Finanse

Kolejny oddział Providenta na Litwie

Provident Finansai, należący do spółki International Personal Finance, otwiera drugi, po Wilnie, oddział na Litwie – w Kownie.
 Firma  weszła na litewski rynek w lipcu tego roku i do połowy 2014 roku planuje otwarcie kolejnych trzech oddziałów w największych miastach: Kłajpedzie, Szawlach i Poniewieżys.

Dane z pierwszego miesiąca działalności Provident Finansai pokazują, że najczęściej Litwini pożyczają kwoty w wysokości od 700 do 2000 litów (850 do 2430 zł) na okres od 45 do 60 tygodni. Flagowym produktem Provident Finansai, podobnie jak na polskim rynku, są proste, oferowane na przejrzystych zasadach pożyczki gotówkowe, dostarczane bezpośrednio do domu klienta. Pożyczka spłacana jest w tygodniowych ratach, bez odsetek karnych za opóźnienia w spłacie pożyczki.

Nasza strategia rozwoju idzie we właściwym kierunku. Widzimy perspektywę utrzymania tempa wzrostu
w przyszłości.
Obecnie w oddziale w Kownie zatrudniamy 10 pracowników, jednak na koniec roku liczba ta powinna wzrosnąć do 13 osób, natomiast pośredników kredytowych do 36 osób – mówi Patrycja Rogowska-Tomaszycka, dyrektor departament Corporate Affairs w Provident Polska, zaangażowana w proces uruchomienia działalności na Litwie.

Provident Finansai jest częścią międzynarodowej grupy International Personal Finance (IPF), która działa jest obecna na rynku już 130 lat i obsługuje 2,4 mln klientów na całym świecie. IPF działa pod marką Provident na 8 rynkach: w Polsce, Czechach, na Słowacji, Węgrzech, w Meksyku i Rumunii, a od 2013 - na Litwie oraz w Bułgarii.

MCConsultants