Firma » Biznes

KOLEKCJA CIELO E TERRA BY DOROTA KOZIARA W PROJEKCIE NOMINOWANYM DO SBID INTERNATIONAL DESIGN AWA

KOLEKCJA CIELO E TERRA BY DOROTA KOZIARA W PROJEKCIE NOMINOWANYM  DO   SBID INTERNATIONAL DESIGN AWA
Projekt studia Robert Majkut Design znalazł się w finale prestiżowego konkursu w kategorii Retail Design. Jury doceniło nowy format biura Alior Bank w Warszawie – nie tylko za kreatywność estetyczną, ale też funkcjonalność.

SBID International Design Awards, z siedzibą organizatorów w Londynie to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów w branży architektonicznej. Tegoroczna edycja SBID Awards jest wyjątkowo wymagająca dla biorących w niej udział projektantów, gdyż zgłosiły się do niej biura aż z 49 krajów.

Kategoria Retail Design, w której swój projekt zaprezentowało studio Robert Majkut Design, obejmuje wnętrza stworzone z myślą o placówkach handlowych. Projekty w tej kategorii mogą być realizowane na zasadzie całkowitego remontu lub mniejszych zleceń w obrębie obiektów.
W nowym oddziale Alior Banku w Warszawie, przy ul. Jana Pawła II projektanci, wykorzystując płytki gresowe z kolekcji Cielo e Terra by Dorota Koziara, postawili na nowatorski w funkcjach
i wykonaniu, projekt placówki bankowej.

Użyte w projekcie materiały to płytki Cielo e Terra Polvere i Cielo e Terra Beige, w formatach 120 x 240 cm oraz 60 x 60 cm. Cała kolekcja inspirowana jest kolorami Polski. Składa się z dziewięciu barwionych w masie płyt o modularnych formatach (największy to 240 cm x 120 cm). Pozwala architektom na szerokie wykorzystanie jednej płyty lub łączenie w całość różnych formatów.Charakterystyczne dla tej kolekcji barwienie w masie gwarantuje wysokie parametry techniczne, przez co nadaje się ona znakomicie zarówno do projektów przestrzeni publicznych, jak i na elewacje.

Co roku w konkursie oceniane są projekty z całego świata. Studio Robert Majkut Design  znalazło się w prestiżowej grupie 23 finalistów kategorii Retail Design – konkurując z biurami z Wielkiej Brytanii, Zjednoczonych Emiratów Arabskich, Chin, Nowej Zelandii czy Japonii.

Projekty, wybrane w finałowych kategoriach cechują się najwyższą jakością estetyki designu, która obejmuje zarówno budynki komercyjne, jak i projekty przestrzeni prywatnych.

Głosować na polski projekt można na stronie konkursu, do 30 września:

Każde zgłoszenie w konkursie SBID International Design Awards podlega wyczerpującemu, trzystopniowemu procesowi oceny (ocena techniczna, ocena merytoryczna jury i głosowanie internautów). W dwóch pierwszych etapach wiodący specjaliści z branży oceniają istotne elementy, takie jak zgodność z briefem, budżet, bezpieczeństwo i higiena pracy oraz dopasowanie projektu do potrzeb odbiorców. Na ostatnim etapie do oceny projektów zapraszana jest publiczność konkursu, a jej głosy decydują w 30% o wynikach. Jednocześnie organizatorzy dokładają wszelkich starań aby internetowe głosowanie było jak najbardziej transparentne i monitorowane.

W składzie międzynarodowego jury znaleźli się w tym roku uznani przedstawiciele świata architektury, biznesu czy kultury i mediów m.in. Lalaj Hora (Burberry), Stefan Sielaff (Bentley), Anna Gellert (Nike), Phil Swern (BBC) czy Sasha Kalter Wasserman (Guggenheim Museum and Foundation).

Agata Grenda