Dom » Wnętrza

Kolekcja „Folk” Agnella – ludowe inspiracje w nowoczesnym wydaniu

Tkactwo nierozłącznie związane jest z kulturą ludową – niemal każdy kraj i region, wypracował sobie na przestrzeni stuleci własne metody tkania, farbowania, zdobienia tkanin, charakterystyczne wzory.

Do tego kulturowego skarbca sięgnęli projektanci Fabryki Dywanów Agnella tworząc nową kolekcję wełnianych dywanów, inspirowanych motywami folkowymi.

Czy kultura ludowa może być wartościowym i żywym źródłem inspiracji? W Polsce mamy bogatą tradycję czerpania ze sztuki ludowej, by wymienić chociażby Warsztaty Krakowskie, Spółdzielnię Artystów Ład czy prace prowadzone przez Eleonorę Plutyńską. Również w ostatnich latach nastąpił prawdziwy renesans zainteresowania motywami folkowymi – pojawiają się wszędzie od architektury, po odzież i biżuterię. W poszukiwaniu tożsamości polskiego wzornictwa użytkowego młode pokolenie projektantów sięga chętnie po typowe dla ludowej sztuki wzory, techniki produkcji czy materiały, a my chętnie wprowadzamy takie inspirowane folklorem przedmioty do naszych domów i mieszkań.

Projektanci Agnelli dostrzegając to zainteresowanie nowoczesnymi interpretacjami folkowych motywów postanowili znaleźć sposób by wzory, kolory typowe dla ludowych tkanin oraz innych dziedzin rękodzieła przenieść na szlachetne, wełniane dywany. Tradycja została jednak podana w zupełnie nowoczesny sposób – analogicznie do tego jak rękodzieło trudno porównać z nowoczesną tkacką technologią.
W kolekcji „Folk” znajdziemy inspiracje sztuką ludową różnych regionów Polski: Podhala, Mazowsza, Podlasia, Kaszub. Charakterystyczne motywy parzenic, łowickich kogutków, rodzajowe sceny rodem z tkanin dwuosnowowych, hafty krzyżykowe i płaskie dzięki współczesnej interpretacji równie dobrze odnajdą się we wnętrzach rustykalnych, jak i w tych bardzo nowoczesnych.  W wielu wzorach dywanów pojawiają się całkowicie współczesne elementy takie jak komputerowe przetworzenie motywów, przetarcia czy efekty trójwymiarowe.
Podobnie jak w przypadku  tkanin o rękodzielniczym rodowodzie, wśród dywanów z nowej kolekcji Agnelli znajdziemy zarówno stonowane kolorystycznie, o dominującej gamie barw ziemi, Natury, jak i  barwne, żywe i przykuwające uwagę. Te pierwsze jednak zdecydowanie dominują, co sprawia, że łatwo je dostosować do większości wnętrz.

Częścią kolekcji „Folk” jest seria wzorów powstałych w wyniku konkursu „FOLKPOWER – dywan od inspiracji do realizacji. Współczesna interpretacja polskich motywów folklorystycznych w dywanie.”, zorganizowanego dla uczniów Zespołu Szkół Plastycznych im. Antoniego Kenara w Zakopanem. Siedem dywanów - Baciarka, Kapela, Jedlicka, Zarnicka, Regiel, Harnaś, Akuratny, inspirowanych motywami podhalańskimi powstało na podstawie projektów utalentowanych licealistów.
Folder z wzorami kolekcji Folk można znaleźć na podstronie Nowości produktowe  www.agnella.pl
Zapraszamy do odwiedzenia www.agnella.pl i do polubienia naszego profilu na Facebooku.

Kontakt:
Karolina Gajewska
Profundo PR
tel. kom. 512 221 790
tel. (22) 692 16 08
e-mail: k.gajewska@profundo.pl

Fabryka Dywanów AGNELLA S.A.
ul. Gen. Władysława Andersa 42
15-113 Białystok
tel. +48 85 67 52 551
www.agnella.pl