Firma » Biznes

Kolmers legal - nowa kancelaria na rynku usług prawniczych

Powstała nowa kancelaria kierująca swoja ofertę do przedsiębiorców - Kolmers legal. Firma stawia na jakość usług i podejście pro-biznesowe.

W listopadzie 2018 roku w Warszawie rozpoczęła działalność kancelaria Kolmers legal. Jej założycielem jest radca prawny Piotr Kolanowski, specjalizujący się w obsłudze prawnej przedsiębiorców w zakresie prawa handlowego, umów oraz prowadzenia sporów sądowych. Praktyka handlowa w połączeniu z obsługą procesową są jednocześnie wiodącymi specjalizacjami Kolmers legal, jednak firma zamierza rozwijać kompetencje również w pokrewnych obszarach, w tym w zakresie obsługi transakcyjnej, procesów restrukturyzacji, a także fuzji i przejęć na rynku venture capital oraz private equity.

- Od lat obserwujemy jak zmienia się rynek usług prawniczych i same standardy doradztwa prawnego. Przedsiębiorcy są coraz częściej stawiają na szeroko pojęte innowacje, tworzą nowe i nieszablonowe modele biznesowe, poszukują możliwości inwestycji, dynamicznie rozwija się rynek startupów i cała branża e-commerce. Prawnik, radca czy adwokat nie mogą być już jedynie ekspertami z zakresu prawa, bo klienci wymagają i oczekują od nas coraz więcej. Naszą kancelarię Kolmers legal budujemy właśnie na takim założeniu – że prawnik jest też doradcą i partnerem biznesowym, interesuje się i zna podstawowe zasady zarządzania, ekonomii, strategii, marketingu czy finansów. Dzięki temu możemy świadczyć usługi prawnego wsparcia naprawdę kompleksowo, z pełnym zrozumieniem potrzeb i biznesu klienta – mówi Piotr Kolanowski.

Kancelaria jest obecnie zorientowana na doradzanie klientom w kilku obszarach prawa, choć zgodnie z planem kolejne praktyki będą rozwijane systematycznie już od początku nowego roku. Jedną z wiodących już specjalizacji jest tematyka prawa handlowego – w tym zakresie szczególną, ekspercką wiedzą wspomaga klientów adwokat i licencjonowany doradca restrukturyzacyjny dr Mariusz Stanik.

- Zauważyliśmy, że często klienci przychodzą do prawnika, gdy już wystąpił problem lub przewidują, że dosłownie za chwilę się pojawi. Naszą misją jest zabezpieczać interesy naszych klientów, więc  dla stałych partnerów przewidujemy potencjalne ryzyka, które mogą napotkać i podejmujemy niezbędne działania w celu ich zneutralizowania, zanim staną się zagrożeniem dla ich biznesu. Tak jak konstrukcja umowy spółki musi przewidywać różne scenariusze współpracy, proces restrukturyzacji przedsiębiorstwa powinien uwzględniać różnorodne czynniki zewnętrzne, a umowa inwestycyjna zakładać także bezpieczną opcję wyjścia. Naszą rolą jest to wymyślić i przygotować, nawet jeśli czasem finalnie nie wykorzystamy danego rozwiązania – podsumował mec. Stanik.

Kolmers legal również w zakresie obsługi procesowej chce zapewnić klientom nietuzinkowe podejście – transparentności i klarowności podczas prowadzenia sporów sądowych. Tę transparentność stosujemy np. dostarczając klientowi zrozumiałych i praktycznych odpowiedzi na - czasem trudne - pytania, które zawsze się pojawiają przy okazji postępowań i rozpraw. Chcemy być transparentni także w podejmowanych działaniach, aby klient na każdym etapie sporu był na bieżąco informowany o tym co, jak, dlaczego i kiedy dla niego robimy – wyjaśnia radca prawny Aneta Jużak.

Kancelaria liczy obecnie 12 osób, w tym 3 radców prawnych i 2 adwokatów. Dodatkowo dwóch członków zespołu posiada licencję doradcy restrukturyzacyjnego.

Kolmers