Zdrowie » Uroda
Kolorowe sałatki na Wielkanoc
Na wielkanocnych stołach od lat królują kolorowe, wiosenne sałatki. Są łatwe w przygotowaniu, a także zachwycają swoim smakiem. Przygotowując sałatki, pamiętajmy, że wiosna to moment, kiedy wszystko budzi się do życia, a w sklepach zaczynają pojawiać się pierwsze nowalijki, dlatego warto, aby były one składnikami przygotowanych przez nas wielkanocnych smakołyków. Do sałatek warto również dodawać bogate w właściwości odżywcze orzechy i ziarna np. pestki dyni lub ziarna słonecznika. Zaliczamy je do kategorii superfoods, a dzięki temu, że zawierają one w sobie wysoką zawartość witamin z grupy B, a także są bogactwem składników mineralnych takich jak, żelazo, cynk, miedź i potas, mamy gwarancję, że nasz talerz poza doskonałymi walorami smakowymi będzie również prawdziwą wiosenną bombą witaminową!
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Pistacjowa wiosna
Poleca blogerka JustaSalad www.justasalad.pl
Składniki na sałatkę:
- 1 garść rukoli
- 5 liści sałaty rzymskiej baby
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 10 jajek przepiórczych
- 6 rzodkiewek
- 10 filetów anchois
- Pół szklanki kukurydzy z puszki
- 100 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
Składniki na sos:
- 1 łyżeczka gęstego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 garść liści rzodkiewki
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz do smaku
W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie blendujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji. Jajka umieszczamy we wrzątku, gotujemy przez 5 minut, a następnie zalewamy zimną wodą i obieramy. Rzodkiewki kroimy w plasterki, a filety anchois kroimy na połówki. Następnie pistacje siekamy w drobne kawałki. Roszponkę i liście sałaty rzymskiej skrapiamy oliwą i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, a następnie wykładamy naprzemiennie wraz z rzodkiewkami, jajkami i anchois. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i całość polewamy przygotowanym sosem. Na koniec, całość posypujemy pistacjami.
Kolorowa sałatka z kulkami mozzarelli i prażonymi ziarnami
Składniki:
- 100 g mozzarelli w kulkach
- 10 pomidorków koktajlowych
- Garść rukoli
- Garść miksu sałat
- 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
- Łyżka oliwy czosnkowej
- Sok z połowy cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Rukolę i miks sałat wykładamy do miski, następnie dodajemy kulki mozzarelli i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, Całość delikatnie mieszamy i dodajemy miks prażonych ziaren w postaci Chrupiącej sałatki. Następnie w osobnym naczyniu oliwę mieszamy z solą i pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Sałatkę polewamy dressingiem najlepiej przed podaniem.
Soczysta sałatka z orzechami włoskimi i czerwoną pomarańczą
Składniki:
- Garść miksu sałat
- Garść roszponki
- 2 soczyste czerwone pomarańcze
- 1 duża marchewka
- 70 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
- 100 g pestek dyni Bakalland
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oliwy
Sałaty wykładamy do miski. Następnie z połowy pomarańczy wyciskamy sok, a pozostałe kroimy w grubsze plastry. Z marchewki za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w cienkie pasy. Dodajemy do sałaty i delikatnie mieszamy. Na wymieszane warzywa wykładamy plastry pomarańczy oraz posiekane orzechy włoskie. Całość posypujemy pestkami dyni. W osobnym naczyniu mieszamy oliwę z odrobiną soku z pomarańczy oraz dodajemy sól i pieprz do smaku. Sałatkę polewamy gotowym sosem na chwilę przed podaniem.
Nadesłał:
Agnieszka Cieślarek
|
Komentarze (0)