Dom » Wnętrza

Kolorowy zawrót głowy

Wiosna to czas kiedy lubimy zmieniać nie tylko swój wygląd, ale też otaczające nas wnętrze. Wraz z początkiem marca zastanawiamy się nad przemalowaniem kuchni lub wymianą mebli w salonie. Wiosną do naszych okien wpada też coraz więcej słońca, co skłania do instalacji wewnętrznych osłon okiennych.

Przeglądając katalogi, szybko się zorientujemy, że do wyboru mamy dziesiątki modeli żaluzji i rolet w przeróżnych tonacjach kolorystycznych. Które z nich są modne, a które praktyczne? Czy warto kierować się trendami, czy może lepiej zaufać własnemu poczuciu smaku? To pytania, które zadaje sobie niejedna osoba kupująca żaluzje lub rolety.

Żaluzje czy rolety?

Zanim wybierzemy kolor musimy zdecydować jaki rodzaj osłon wewnętrznych chcemy zainstalować w pomieszczeniu. Do wyboru mamy różnego typu żaluzje oraz rolety. Nasza decyzja będzie podyktowana zapewne względami estetycznymi, chociaż nie należy zapominać o funkcjonalności. Żaluzje plisowane (tzw. plisy) są chętnie wybierane do kuchni bądź sypialni. Ich budowa umożliwia szczelne zasłonięcie okna, a jeśli wybierzmy żaluzje drewniane lub bambusowe, dodatkowo możemy ocieplić wnętrze i nadać mu charakterystyczny klimat. Największą wadą żaluzji jest z pewnością ich trudne czyszczenie oraz fakt, że nie dadzą się całkowicie ukryć. Z drugiej strony żaluzje dają największe możliwości operowania znajdującym się w pomieszczeniu światłem. Rolety oprócz tego, że modne, pozwalają na zasłonięcie okien o nietypowych wymiarach, znajdujących się w trudno dostępnych miejscach (np. na poddaszu). Można je całkowicie schować, jednak nie dadzą nam takiej swobody w regulacji nasłonecznienia jak żaluzje.

Zielono mi

Wybór koloru żaluzji bądź rolet to kolejna decyzja jaką należy podjąć. Paleta barw oferowana przez sprzedawców jest imponująca, jednak klienci najczęściej wybierają kolory uniwersalne, takie jak wszelkie odcienie bieli i beżu. Barwy te są na tyle neutralne, że będą doskonale komponować się praktycznie z każdym wystrojem wnętrza. Jeśli jednak kierujemy się przede wszystkim modą, kolorem roku 2015 został ogłoszony delikatny odcień zieleni o nazwie Guilford Green. Z pewnością doda on pomieszczeniu świeżości i nowoczesnego sznytu, jednak już za rok może się okazać, że nasze okno jest całkowicie passe.

----------------------------

Wsparcia merytorycznego udzieliła firma Okna Konieczny z Wrocławia, zajmująca się sprzedażą najwyższej jakości okien, żaluzji i rolet.

Krzysztof Majewski