Technologie » Telekomunikacja

Komunikacja SMS w... komunikacji miejskiej.

Komunikacja SMS w... komunikacji miejskiej.

Dyżurni ruchu w łódzkim MPK ważne informacje przesyłają motorniczym i kierowcom za pomocą... SMS-ów.

Jak donosi NaszeMiasto, o zaletach przesyłania informacji w formie SMS-ów przekonuje się kolejna instytucja. Tym razem to łódzkie MPK, zarządzające flotą pojazdów komunikacji miejskiej. Ważne komunikaty przesyłane są kierowcom i motorniczym właśnie w formie wiadomości SMS: "Dyżurni ruchu w łódzkim MPK komunikują się z motorniczymi za pomocą SMS-ów. Ale nie wysyłają ich z komórki na komórkę, a z komputera do tramwaju. Wiadomości z nadzoru ruchu łódzkiego MPK ukazują się na wyświetlaczach umieszczonych w kabinie motorniczego. – To ułatwia komunikację z motorniczymi – mówi Ryszard Kowalczyk, kierownik nadzoru ruchu MPK. – Wiadomości ukazują się na wyświetlaczach umieszczonych w kabinie motorniczego. W ten sposób przesyłane są np. informacje o zmianie tras, jeśli wystąpiły jakieś utrudnienia (wypadek, awaria itp.) lub komunikaty dla poszczególnych motorniczych, np. że jadą za szybko albo za wolno względem rozkładu. Możliwość odbierania SMS-ów ma 110 tramwajów wyposażonych w nadajniki GPS. Są to PES-y, cityrunnery i zmodernizowane tramwaje typu 805 Na. Dzięki nadajnikom dyżurni mogą śledzić, gdzie znajdują się tramwaje i czy w danym momencie trzymają się rozkładu jazdy. W każdym pojeździe znajduje się też radiotelefon, który zapewnia łączność głosową między kierującymi a nadzorem ruchu".

Synergia technologii radiowej i GSM

Jeżeli dyżurni ruchu mają zapewnioną łączność radiową z kierowcami, ktoś mógłby zapytać po co w takim razie potrzebne są SMS-y. Okazuje się, że SMS-y są doskonałym uzupełnieniem komunikacji radiowej. Jak wiadomo, motorniczy kierujący akurat pojazdem ma utrudnioną możliwość rozmawiania przez telefon czy CB-radio. Nie wszystkie komunikaty trzeba przekazywać drogą głosową. Czasem rozwiązaniem bardziej optymalnym jest przesłanie komunikatu tekstowego właśnie. W ten sposób przesłać można kierowcom takie informacje jak zmiana trasy autobusu lub tramwaju, nowe godziny połączeń, informacje o objazdach i inne, które trudno byłoby zapamiętać w krótkiej rozmowie telefonicznej lub radiowej. Przesłanie wiadomości tekstowej sprawia, iż jest ona cały czas dla odbiorcy dostępna i może ją odczytać kilkukrotnie w każdej chwili, gdy będzie to potrzebne.

SMS-y wciąż awangardą

Mimo tak wielkich korzyści płynących z wdrożenia komunikacji SMS wciąż niewiele instytucji decyduje się na tego typu rozwiązania. SMS-y wciąż postrzegane są jako forma komunikacji prywatnej, a wykorzystanie technlogii SMS w biznesie i instytucjach wciąż traktowane jest jak awangarda i innowacja dla najbardziej odważnych osób zarządzających gminą, firma czy instytucją.

Serwer SMS News | 2011-08-01

Wyrażamy zgodę na przedruk całości artykułu lub jego części z podaniem linku www.SerwerSMS.pl

SerwerSMS.pl