Firma » Biznes

Komunikat Specjalny

10 lat minęło od założenia Zakładu Produkcyjno Usługowego Międzyrzecz Polskie Rury Preizolowane Sp. z o.o. W okresie tych dziesięciu lat zakład wybił się na pozycję największego w kraju producenta wyrobów preizolowanych (z kapitałem w 100% polskim).

W Polsce i w Europie

Zakład swoją działalnością handlową obejmuje nie tylko Polskę, lecz również wszystkie kraje Europy. Produkty firmy z Międzyrzecza są znane i sprzedawane na całym świecie. Znalazły także  nabywców i  zastosowanie praktycznie w każdym mieście w Polsce.

W ostatnich kilku latach innowatorzy z ZPUM Polskie Rury Preizolowane Sp. z o.o. realizowali wiele dużych kontraktów, w tym m.in. kontrakt opiewający na kwotę blisko 6 mln euro, na budowę sieci cieplnych dla Miejskiego Przedsiębiorstwa Energetyki Cieplnej S.A. w Krakowie, największy w Polsce przetarg na budowę sieci ciepłowniczych w 2009 roku.

Specjalnością firmy jest produkcja wyrobów preizolowanych w zakresie średnic od DN20 do DN1200mm i ich dystrybucja. Tylko w okresie ostatnich dwóch lat, ZPUM dostarczył na teren całej Europy ogólną ilość wyrobów preizolowanych na kwotę około 20 mln euro. Warto w tym kontekście wymienić następujące realizacje:

·      w latach 2007-2009 dostawa wyrobów preizolowanych w zakresie średnic od Dn20mm do 700mm do Toplofikacji Sofia A.D., w Bułgarii, na kwotę około 4 mln euro,
·    dostawa produktów do Turynu we Włoszech na przestrzeni ostatnich dwóch lat na wartość około 3 mln euro,
·     dostawa wyrobów preizolowanych do fabryki Volkswagena w Niemczech, kontrakt jest w trakcie realizacji i opiewa na kwotę około 1,5 mln euro.

To tylko kilka większych przykładów zadań zrealizowanych w ostatnich latach przez   Zakład. Tak ogromna liczba realizowanych kontraktów międzynarodowych jest możliwa dzięki stworzeniu sieci firmowych przedstawicielstw handlowych w większości krajów europejskich.

Co roku nowe produkty

Poza bieżącą działalnością produkcyjną i handlową, Zakład pracuje regularnie nad nowymi  technologiami i rozwiązaniami, co roku wprowadzając na rynek nowy produkt.
Ostatnim takim produktem były rury giętkie z rurą przewodową stalową, sprzedawane pod nazwą handlową DAR-FLEX.

Obecnie Spółka z Międzyrzecza produkuje  rury preizolowane o największej  średnicy w Polsce DN 1200mm w długości 16m. Jest również jedynym w kraju producentem zespolonych systemów elastycznych do podziemnych sieci ciepłowniczych z rurą przewodową PEX typu DAR-PEX.

Swojej oferty ZPUM nie ogranicza wyłącznie do wyrobów preizolowanych. Zakład jest również producentem rur ciśnieniowych do wody i kanalizacji, rur osłonowych i rur przepustowych w zakresie średnic do DN 1200mm.

Jedna z największych firm wśród europejskich producentów wyrobów preizolowanych

W 2009 r. jako jedyny polski producent wyrobów preizolowanych ZPUM Polskie Rury Preizolowane Sp. z o.o., został poddany ekspertyzie zagranicznych jednostek badawczych.  Ocena ta dokonana została na wniosek Stowarzyszenia AGFW z Frankfurtu n/Menem i wypadła dla  firmy bardzo korzystnie na tle innych producentów wyrobów preizolowanych z Europy.
  Firma nie zamierza spocząć na laurach. Gotowe są już plany budowy kolejnych hal produkcyjnych oraz wprowadzenie nowych produktów i rozwiązań na rynek wyrobów ciepłowniczych. Celem właścicieli i zarządu firmy jest ciągłe doskonalenie i uzyskiwanie jak najwyższej jakości oferowanych przez Zakład produktów.
 Zapraszamy Państwa do współpracy. W przypadku zainteresowania zachęcamy Państwa do odwiedzenia naszej strony internetowej www.zpum.pl.
Przy tej okazji składamy serdeczne podziękowania naszym klientom. Dziękujemy serdecznie za okazane nam zaufanie, pozytywne opinie na temat naszego zakładu oraz wnioski  z naszej działalności. Wnioski te są o tyle cenne, że pozwalają nam poprawiać jakość obsługi oraz wskazują nam nowe oczekiwania naszych klientów.

adStone sp. z o.o.