Rozrywka i wypoczynek » Przyroda

Konkurs Adapterra Awards w walce z kryzysem klimatycznym

Realizujesz działania wspomagające adaptację do zmian klimatu? Weź udział w konkursie Adapterra Awards!

Trwa kolejna edycja międzynarodowego konkursu Adapterra Awards, poszukującego funkcjonalnych rozwiązań, które pomogą europejskim krajom zaadaptować się do postępujących zmian klimatu. Do końca sierpnia można zgłaszać inspirujące projekty związane z budownictwem ekologicznym, zieloną infrastrukturą, zrównoważoną architekturą lub innowacyjnymi rozwiązaniami w zakresie gospodarki wodnej. Najlepsze projekty zostaną wyróżnione Nagrodą Jury oraz staną się częścią wystawy towarzyszącej listopadowej konferencji poświęconej adaptacji do zmian klimatu w Pradze. Dodatkowo, projekt zostanie umieszczony w prestiżowej bazie danych inspirujących pomysłów. Zgłoś swój pomysł już teraz na www.adapterraawards.cz.

Parki kieszonkowe we Wrocławiu są jednym z przykładów pomysłowego rozwiązania adaptacyjnego. Zespół siedmiu parków w dzielnicy Ołbin powstał w celu zbadania w jakim stopniu tereny zielone mogą obniżyć temperaturę w ścisłej zabudowie miejskiej. Powstałe kompleksy zieleni są częścią projektu Grow Green, który ma pomóc w walce z miejskimi wyspami ciepła poprzez wprowadzanie „błękitno-zielonych" rozwiązań. W proces podejmowania decyzji o lokalizacji parków zaangażowani byli mieszkańcy miasta.

Odpowiedzią na zmiany klimatu jest również projekt ogrodów deszczowych ze stolicy Słowacji, Bratysławy, który koncentruje się na gromadzeniu wody deszczowej z dachów budynków władz lokalnych i z terenów utwardzonych. Zebrana woda jest następnie wykorzystywana do nawadniania, oszczędzając w ten sposób  zasoby wody pitnej, a także odciążając budżet miasta.

Inny słowacki projekt jest doskonałym przykładem racjonalnej gospodarki wodnej oraz zrównoważonej produkcji energii elektrycznej na obszarach wiejskich. Gospodarstwo ekologiczne Šataník funkcjonuje nie tylko w oparciu o regionalną i ekologiczną produkcję rolną, ale wykorzystuje również instalacje fotowoltaiczne oraz nawadnianie kroplowe upraw.

"Zarówno małe jak i duże, kompleksowe projekty są cenną inspiracją. Szukamy innowacji w różnych dziedzinach - dla obszarów miejskich, środowiska pracy lub też dotyczących adaptacji na poziomie gospodarstwa domowego, a także rozwiązań w zakresie zarządzania krajobrazem. Podziel się z nami swoim pomysłem!", mówi Martin Ander, specjalista ds. adaptacji do zmian klimatu z czeskiej Fundacji Partnerstwa, w której powstał pomysł konkursu. W tegorocznej edycji Czesi zgłosili rekordową liczbę niemal osiemdziesięciu projektów. Nominacje do czeskiej edycji konkursu odbywały się od lutego do kwietnia.

Profesjonalny przebieg konkursu Adapterra Awards zapewnia firma Integra Consulting, ekspert w dziedzinie zrównoważonego rozwoju, przy wsparciu finansowym Nestlé Czechy.

David Kopecký, Nadace Partnerství

Paweł Binkiewicz, Marta Tokarska, Lemitor Ochrona Środowiska Sp. z o.o. sp. k.

Lemitor