Społeczeństwo » Szkolnictwo i nauka

Konkurs Wiedzy o Podatkach 2013/2014 dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych

Przed nami VI Konkurs Wiedzy o Podatkach, organizowany przez Śląski Oddział Krajowej Izby Doradców Podatkowych, adresowany do uczniów szkół ponadgimnazjalnych. Wiodącym tematem będzie podatek dochodowy od osób fizycznych. Wydarzenie organizowane jest przy wsparciu Krajowej Rady Doradców Podatkowych.

Warunkiem zakwalifikowania się do I etapu Konkursu Wiedzy o Podatkach edycji 2013/2014 jest przesłanie przez szkoły karty zgłoszenia udziału ucznia do Śląskiej Izby Doradców Podatkowych – organizatora konkursu, w terminie do 02.12.2013 r., a następnie napisanie pracy przez uczestnika na jeden z podanych tematów. W tym roku postawiono na podatek dochodowy od osób fizycznych, dlatego warto zgłębić informacje dotyczące form prowadzenia działalności gospodarczej i zasad ich opodatkowania, ale również funkcji podatku akcyzowego. Najlepsze prace zostaną zakwalifikowane do II etapu odbywającego się również na szczeblu wojewódzkim.  Składać się on będzie z części pisemnej, której pozytywny wynik pozwoli uczestnikom na przystąpienie do części ustnej – odpowiedzi na 3 wylosowane pytania. Dopiero  pomyślne przejście tych etapów otworzy drzwi do udziału w finale, organizowanym na szczeblu ogólnopolskim.

Konkurs Wiedzy o Podatkach to ważne wydarzenie nie tylko dla uczniów,  którzy w przyszłości staną się podatnikami, ale i dla pedagogów, a także samych doradców podatkowych, którzy przygotowują uczestników.  Zaangażowanie wszystkich stron obserwujemy podczas każdej edycji, a efektem tego jest rosnący , a czasem przewyższający nasze oczekiwania poziom wiedzy i świadomości podatkowej młodzieży” powiedziała Iwona Wojsław, inicjatorka i Przewodnicząca Komitetu Organizacyjnego Konkursu Wiedzy o Podatkach, członek KIDP.

Celem konkursu jest wzbudzenie i rozwinięcie wśród uczniów zainteresowania problematyką zagadnień podatkowych, upowszechnianie zasad korzystania z prawa podatkowego, a także wiedzy o zagrożeniach wynikających z korzystania z usług doradztwa podatkowego świadczonych przez osoby nieuprawnione.

W najbliższej edycji  konkursu Wiedzy o Podatkach 2013/2014 wezmą udział uczniowie szkół ponad gimnazjalnych z ośmiu regionów Polski: dolnośląskiego, łódzkiego, podkarpackiego, pomorskiego, śląskiego, warmińsko-mazowieckiego, wielkopolskiego i zachodniopomorskiego. Finał konkursu odbędzie się w kwietniu 2014 r., w auli Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Nad przygotowaniem wydarzenia będą czuwać wojewódzkie oddziały Krajowej Izby Doradców Podatkowych. Historia Konkursu Wiedzy o Podatkach, organizowanego przez Śląski Odział Krajowej Izby Doradców Podatkowych sięga 2008 roku – wtedy projekt przeprowadzony został na szczeblu wojewódzkim. Duże zainteresowanie młodzieży tematyką podatkową zostało dostrzeżone przez inne regiony i w efekcie od  2011 r. konkurs ma charakter ogólnopolski, a organizowany jest  przy wsparciu Krajowej Rady Doradców Podatkowych (KRDP).

Harmonogram konkursu w województwie śląskim:

1.       Przesłanie kart zgłoszenia udziału ucznia w konkursie do Organizatora w terminie do 02.12.2013r. na adres: Katowice 40-950, pl. Grunwaldzki 8-10 pok. 130 (decyduje data stempla pocztowego).

2.       Przesłanie prac pisemnych uczniów z I etapu konkursu do Organizatora w terminie do 21.01.2014r. na adres: Katowice 40-950, pl. Grunwaldzki 8-10 pok. 130 (decyduje data stempla pocztowego).

3.       Opublikowanie wyników na stronie internetowej Organizatora www.silesia.kidp.pl do dnia 21.02.2014r.

4.       Przesłanie informacji do szkół, których uczniowie zostali zakwalifikowani do II etapu konkursu w terminie do 24.02.2014r.

5.       Etap II konkursu odbędzie się dnia 13.03.2014r. (czwartek) o godz. 11.00 w auli Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, ul. Bankowa 11b.

6.       *Etap III warunkowy Ogólnopolski odbędzie się 11.04.2014r. (piątek) o godz.11.00 w auli Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach, ul. Bankowa 11b.

7.       Rozdanie nagród nastąpi w dniu zakończenia konkursu.

Tematy prac pisemnych:

1. „Działalność gospodarcza prowadzona poza granicami Polski w ujęciu podatkowym”
  2. „Formy prowadzenia działalności gospodarczej i zasady ich opodatkowania”
  3. „Charakterystyka i funkcje podatku akcyzowego w systemie podatkowym”
  4. „Doradca podatkowy jako pełnomocnik podatnika”.

konkretpr