Rozrywka » Hobby
Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
Zobacz więcej zdjęć » |
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Czas przygotowania: 45 minut
Przygotuj praskę, blender.
Składniki:
Sos:
• 2 duże ząbki czosnku (lub 4 małe)
• olej rzepakowy
• 3 dymki, posiekane
• 1 marchew, umyta, obrana, pokrojona w kostkę
• 1 pepperoni, pokrojona w drobną kostkę
• 1 łyżeczka suszonego oregano
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• 0,5 kg mięsa mielonego, wieprzowego, z szynki
• 0,5 kg mięsa mielonego, wołowego
• 400 g pomidorów pelati
• sól
• mielony biały pieprz
• 100 g masła
• 150 ml białego wina wytrawnego
• 1 opakowanie sera gorgonzola oraz niewielka ilość do dekoracji
Kopytka:
• 1 kg ziemniaków typu gala
• 200 g świeżego szpinaku, drobno posiekanego oraz niewielka ilość
w całości
• 1 pęczek bazylii, posiekanej oraz kilka listków w całości
• 2 jaja
• 150 g kaszy gryczanej, zmielonej na mączkę
• 150 g mąki pszennej
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• sól
• mielony biały pieprz
• oliwa z oliwek
Sos:
2 ząbki czosnku siekamy. Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju, do gorącego oleju dodajemy posiekaną dymkę, czosnek i marchewkę. Następnie dodajemy pokrojoną ostrą paprykę, suszone oregano i tymianek. Do zeszklonych warzyw dodajemy mięso mielone, wieprzowe i wołowe. Całość smażymy, co chwilę mieszając. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory pelati i niewielką ilość wody, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy około 4 łyżek masła.
Do zredukowanego sosu dodajemy niewielką ilość białego wina. Gotujemy. Dodajemy kawałki sera gorgonzola, gotujemy, cały czas mieszając tak, żeby ser całkowicie się rozpuścił. Następnie sos zdejmujemy z ognia.
Kopytka:
Do ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy jaja oraz posiekany szpinak z bazylią. Dodajemy około 4 łyżek mąki pszennej, 4 łyżek mąki gryczanej oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Doprawiamy solą, pieprzem. Dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy, podsypując dwoma rodzajami mąki. Ciasto oprószamy mąkami, formujemy wałek, który tniemy mniej więcej na 10 kawałków. Z każdego z nich formujemy cienki wałek. Każdy wałek posypujemy odrobiną mąki i tniemy pod kątem na małe kawałki.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucamy kopytka. Gotujemy około 1 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody. Ugotowane kopytka wykładamy na talerz, polewamy je niewielką ilością oliwy z oliwek.
Na małej patelni podsmażamy kilka liści szpinaku i bazylii z niewielką ilością masła. Następnie do podsmażonego szpinaku i bazylii dodajemy jedną porcję kopytek, chwilę smażymy. Na patelnię dajemy odrobinę sosu i podsmażamy.
Kopytka ze szpinakiem i bazylią wykładamy na talerz, dekorujemy listkami bazylii i gorgonzolą.
Źródło: Kuchnia Lidla
Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Nadesłał:
informacje_ms
|
Komentarze (0)