Rozrywka » Hobby

Kopytka gryczane z delikatnym bolognese

Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
Zobacz więcej zdjęć »
Propozycja Karola Okrasy na Tydzień Włoski w Lidlu - Kopytka gryczane z delikatnym bolognese

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Czas przygotowania: 45 minut
Przygotuj praskę, blender.

Składniki:
Sos: 
2 duże ząbki czosnku (lub 4 małe)
olej rzepakowy
3 dymki, posiekane
1 marchew, umyta, obrana, pokrojona w kostkę
1 pepperoni, pokrojona w drobną kostkę
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
0,5 kg mięsa mielonego, wieprzowego, z szynki
0,5 kg mięsa mielonego, wołowego
400 g pomidorów pelati 
sól 
mielony biały pieprz
100 g masła
150 ml białego wina wytrawnego
1 opakowanie sera gorgonzola oraz niewielka ilość do dekoracji

Kopytka:

1 kg ziemniaków typu gala
200 g świeżego szpinaku, drobno posiekanego oraz niewielka ilość 
w całości
1 pęczek bazylii, posiekanej oraz kilka listków w całości
2 jaja
150 g kaszy gryczanej, zmielonej na mączkę
150 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
mielony biały pieprz 
oliwa z oliwek 

Sos: 

2 ząbki czosnku siekamy. Na patelni podgrzewamy niewielką ilość oleju, do gorącego oleju dodajemy posiekaną dymkę, czosnek i marchewkę. Następnie dodajemy pokrojoną ostrą paprykę, suszone oregano i tymianek. Do zeszklonych warzyw dodajemy mięso mielone, wieprzowe i wołowe. Całość smażymy, co chwilę mieszając. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory pelati i niewielką ilość wody, gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy około 4 łyżek masła. 
Do zredukowanego sosu dodajemy niewielką ilość białego wina. Gotujemy. Dodajemy kawałki sera gorgonzola, gotujemy, cały czas mieszając tak, żeby ser całkowicie się rozpuścił. Następnie sos zdejmujemy z ognia. 

Kopytka: 

Do ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy jaja oraz posiekany szpinak z bazylią. Dodajemy około 4 łyżek mąki pszennej, 4 łyżek mąki gryczanej oraz 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Doprawiamy solą, pieprzem. Dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy, podsypując dwoma rodzajami mąki. Ciasto oprószamy mąkami, formujemy wałek, który tniemy mniej więcej na 10 kawałków. Z każdego z nich formujemy cienki wałek. Każdy wałek posypujemy odrobiną mąki i tniemy pod kątem na małe kawałki. 

W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucamy kopytka. Gotujemy około 1 minuty od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię wody. Ugotowane kopytka wykładamy na talerz, polewamy je niewielką ilością oliwy z oliwek. 

Na małej patelni podsmażamy kilka liści szpinaku i bazylii z niewielką ilością masła. Następnie do podsmażonego szpinaku i bazylii dodajemy jedną porcję kopytek, chwilę smażymy. Na patelnię dajemy odrobinę sosu i podsmażamy. 

Kopytka ze szpinakiem i bazylią wykładamy na talerz, dekorujemy listkami bazylii i gorgonzolą. 
 
Źródło: Kuchnia Lidla 


Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

informacje_ms

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »