Rozrywka i wypoczynek » Sport

Koziołek Matołek powraca do stolicy!

W niedzielę 17 stycznia, po raz trzeci w Warszawie odbędzie się Memoriał im. Kornela Makuszyńskiego - Zawody Koziołka Matołka. Zawodnicy zmierzą się w slalomie gigancie na nartach i snowboardzie.

Fundacja Góry Przenosić im. Tytusa Chałubińskiego, Stołeczne Centrum Sportu AKTYWNA WARSZAWA oraz Fundacja LOTTO Milion Marzeń mają przyjemność zaprosić na jedyne w swoim rodzaju Zawody dla Dzieci w Sportach Zimowych – 67 Memoriał im. Kornela Makuszyńskiego, zawody "Koziołka Matołka". Warszawska edycja zawodów odbędzie się w niedzielę 17 stycznia 2016 r. na terenie Ośrodka Szczęśliwice. (http://aktywnawarszawa.waw.pl/stok).

Warszawska edycja jest częścią ogólnopolskich zawodów, których historia sięga 1946 roku. Formuła zawodów dopuszcza do udziału całe rodziny. Uczestnikami wydarzenia mogą być dzieci w wieku 4 - 11 lat oraz ich opiekunowie. Wszystkie klasyfikacje utrzymane są w konwencji twórczości Kornela Makuszyńskiego - dzieci będą rywalizować o puchar Koziołka Matołka, panie o Puchar Panny z Mokrą Głową, a panowie o Puchar Szatana z Siódmej Klasy. Celem zawodów jest nie tylko zachęcanie do aktywności fizycznej, ale także promowanie najpiękniejszej polskiej literatury, w odmienny od codziennego sposób.

Dla najlepszych przewidziano nagrody rzeczowe oraz pamiątkowe dyplomy i medale. Na wszystkich, którzy wezmą udział w imprezie czeka szereg atrakcji dodatkowych. Tegoroczna warszawska edycja zawodów odbędzie się w ramach świętowania Światowego Dnia Śniegu - World Snow Day. Oprócz Zawodów Koziołka, specjalnie dla uczestników wydarzenia Stowarzyszenie Instruktorów i Trenerów Narciarstwa PZN zorganizuje Dzień Otwarty SITN PZN, „Bezpiecznie na narty z Instruktorem PZN” – bezpłatne nauczanie narciarstwa.

Zachęcamy do udziału!

ProjektKomunikacja