Technologie » Internet

Kreator stron uCoz.pl umacnia swoją pozycję na rynku

"Aby tworzyć własne strony internetowe należy posiadać zaawansowaną wiedzę, zaplecze technologiczne oraz budżet". Otóż okazuje się, że reguła ta jest zupełnie nieprawdziwa.

Po 10 miesiącach od debiutu na rynku w kwietniu 2012, międzynarodowa firma uCoz - twórca darmowego kreatora stron przedstawiła podsumowanie działań w Polsce. Przekroczona została liczba 30 tysięcy polskojęzycznych użytkowników oraz utworzona ponad 2 tysiące stron w domenie *.ucoz.pl.

Zamykając pierwszy rok naszej działalności stwierdzamy że można zaliczyć go do udanych. Nasze dotychczasowe działania promocyjne oraz wizerunkowe pokazują iż zapotrzebowanie na platformy wspomagające tworzenie stron jest bardzo duże. Warto podkreślić że polski internet zmienia się i dynamicznie ewoluuje - wczorajsze trendy stają się dziś minimum jakiego oczekują użytkownicy sieci. Zatem zarówno dla potencjalnych jak i obecnych użytkowników platformy uCoz konsekwentnie rozwijamy swoją ofertę - mówi  Adrian Janowski, Language Project Manager na rynek polski.

Z danych zgromadzonych przez firmę wynika iż największą popularnością wśród internautów cieszą się takie moduły jak: blogi i strony z newsami, strony domowe oraz witryny - katalogi. Duży odsetek stanowią również albumy, galerie a także strony z materiałami wideo. Ostatnim najważniejszym elementem są fora internetowe stanowiące kilkunastoprocentowy odsetek wszystkich stron.

Nowi użytkownicy nie są po rozpoczęciu pracy pozostawieni sami sobie. Rozbudowany dział FAQ zawierający odpowiedzi na najważniejsze pytania, forum i aktywna społeczność internetowa, tutoriale i wideo kursy a także bezpłatny dostęp do helpdesk'u to część przykładów. Wkrótce ruszą też darmowe szkolenia dostępne w formie webinarów.

Obserwując rynek łatwo zauważyć iż zapotrzebowanie na takie usługi będzie się utrzymywał a kolejne kamienie milowe w postaci nowo rejestrowanych kont będą zdobywane coraz szybciej. Warto podkreślić że z naszych rozwiązań korzystają nie tylko osoby stawiające pierwsze kroki w sieci. Z powodzeniem sprawdzają się również wyśmienicie jako CMS dla zaawansowanych i rozbudowanych projektów - dodaje Janowski.

uCoz (http://ucoz.pl) to międzynarodowa spółka internetowa z główną siedzibą w Moskwie. Od kwietnia 2012 dostępna również dla użytkowników w polskiej wersji językowej. uCoz to w pełni darmowy kreator stron internetowych. Oferuje nieograniczony transfer, kompletny system CMS w systemie SaaS dający elastyczność w tworzeniu i szablonów za pomocą HTML'a oraz CSS'a. Posiada 14 wersji językowych i ponad milion aktywnych użytkowników na całym świecie. Więcej informacji o systemie pod adresem http://ucoz.pl/tour

ucozpl