Firma » Bankowość

Kredyty konsumpcyjne - nowe obowiązki banków

Wprowadzone zmiany liberalizują dotychczasowe ograniczenia w zakresie wysokości opłat i prowizji lecz równocześnie nakładają na banki większe wymogi w zakresie informowania o wszelkich kosztach związanych z zaciąganiem kredytu.

Obecnie przy zaciąganiu szybkich kredytów gotówkowych bank wymaga zazwyczaj minimum niezbędnych formalności. Dzięki temu można szybciej i łatwiej zaciągnąć kredyt w banku jednak banki muszą rekompensować sobie podwyższone ryzyko wyższą ceną kredytu.

Wprowadzone ostatnio zmiany liberalizują dotychczasowe ograniczenia w zakresie wysokości opłat i prowizji lecz z drugiej strony nakładają na banki większe wymogi w zakresie informowania o wszelkich kosztach związanych z zaciąganiem kredytu. Wydaje się to krokiem w dobrym kierunku, jako że już od dłuższego czasu można było zaobserwować próby rekompensowania braku możliwości swobodnego kształtowania ceny kredytu na ceny ubezpieczeń kredytowych.

Na dzień dzisiejszy, aby zawrzeć umowę kredytową wystarczy przede wszystkim zapoznać się z ofertą kredytową banków i wybrać odpowiedni bank. Następnie można udać się osobiście do oddziału banku lub wypełnić formularz internetowy, który oferuje kredytobiorcy kredyt online. Po złożeniu wniosku należy przygotować dowód osobisty, zaświadczenie o zatrudnieniu oraz zaświadczenie o zarobkach. Dokumenty te bowiem są w stanie określić czy potencjalny kredytobiorca posiada zdolność kredytową. Po zgromadzeniu wymienionych dokumentów jesteśmy gotowi do podpisania umowy kredytowej, na podstawie której bank przedstawi nam do dyspozycji środki z udzielonego kredytu.

Jak widać formalności kredytowe zostały ograniczone do minimum, a dodatkowo kredyt internetowy daje możliwość jeszcze sprawniejszego zaciągania kredytów, co jest niebywałą zachętą do wnioskowania o kredyty.

Dodatkowym również atutem jest fakt, że coraz częściej formalności kredytowe można załatwiać we własnym domu, w szczególności dzięki wizytom doradców finansowych, którzy zajmują się dopełnianiem wszelkich formalności w trakcie zawierania umowy kredytowej.

W tym kontekście wprowadzony obowiązek bardziej szczegółowego i przejrzystego informowania o kosztach wydaje się jak najbardziej uzasadniony.

Banki w Polsce