Zdrowie » Uroda
Krem bawarski z owocową nutą
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Lekki niczym pianka krem bawarski z owocami. Przyjemnie chłodzi, wspaniale smakuje i w dodatku pięknie prezentuje się w szklanych naczyniach!
Potrzebujemy
4 żółtka
120 ml mleka
3 łyżki drobnego cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżeczki żelatyny
400 ml śmietany kremówki 30%
Dodatki
Opakowanie kruchych ciasteczek (pokruszone)
Ok. 400 g sezonowych owoców lub 1 słoiczek ulubionego dżemu
Przygotowanie
Odpowiednią ilość żelatyny przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. W rondelku zagotowujemy mleko. W misce mikserem ubijamy na gładką masę żółtka, cukier i ekstrakt waniliowy. Następnie do uzyskanej masy powoli wlewamy mniej więcej połowę ciepłego mleka i całość ponownie miksujemy. Zawartość misy przelewamy do rondla z pozostałym mlekiem i podgrzewamy, ciągle mieszając łyżką. Kiedy krem lekko zgęstnieje, zdejmujemy go z palnika i łączymy z przygotowaną wcześniej żelatyną. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej masy, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce. Ostatnim etapem przygotowania kremu bawarskiego jest połączenie przy użyciu miksera zawartości rondelka ze śmietaną. Krem nie powinien być zbyt rzadki, zatem wystarczy sekunda miksowania.
Dekoracja
Dna czterech szklanych miseczek o pojemności 300 ml (np. szklane pojemniki z oferty marki Jan Niezbędny) przykrywamy półcentymetrową warstwą pokruszonych ciasteczek. Następnie rozprowadzamy krem bawarski. Kolejnym poziomem deseru powinny być owoce, np. drylowane czereśnie, maliny lub dżem truskawkowy. Kombinację ok. pół centymetrowych warstw powtarzamy aż deser wypełni naczynie w ¾. Na koniec przykrywamy pojemnik pokrywką i odstawiamy do lodówki. Warto pamiętać o szczelnym przykryciu kremu, ponieważ w ten sposób nie nasiąknie zapachami innych przechowywanych produktów.
Smacznego!
www.janniezbendy.pl
Nadesłał:
RoyalBrandKarolina
|
Komentarze (0)