Gospodarka » Żywność
Krem z groszku
Zobacz więcej zdjęć » |
Groch znano już w starożytności. Jego nasiona były obecne na stanowiskach archeologicznych datowanych na VIII w. p.n.e. Początkowo był wykorzystywany jako pasza dla zwierząt. Około V w. p.n.e. zaczął być uprawiany w Egipcie, gdzie stał się podstawą diety niższych klas społecznych. Podobnie też było w starożytnej Grecji i Rzymie.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Nie każdy wie, że groch jest bogatym źródłem minerałów i błonnika. Regularne jego spożywanie zapobiega chorobom reumatycznym, kamicom nerkowym i wątrobowym, utracie odporności, bezsenności, bólom migrenowym, odkładaniem się kwasu moczowego w stawach (dna) oraz zapaleniu pęcherza moczowego. Dodatkowo zawiera on fosfor, potas, wapń, sód, magnez, fluor i żelazo oraz stanowi bogate źródło witamin: E, K, B1, B2, B6 i C. Dlatego warto co jakiś czas przygotować danie na bazie grochu.
W polskiej kuchni groch obok kapusty, odgrywa znaczącą rolę. Te dwa warzywa występują także w wielu polskich przysłowiach, np. „groch z kapustą". W Polsce możemy spotkać groch zwyczajny, który jest uprawiany jako warzywo oraz groch zwyczajny polny.
Zupa-krem z groszku
Składniki:
- 3 szklanki groszku
- 2 łyżki masła
- cebula pokrojona w kostkę
- 3 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
- Sól
- cukier
Przygotowanie:
1.W garnku rozpuszczamy masło.
2.Dodajemy cebulę i groszek, smażymy chwilę mieszając.
3.Dodajemy bulion, krótko gotujemy (aby groszek był miękki).
4.Miksujemy, dodajemy cukier i sól (do smaku).
5.Można przetrzeć przez sito.
6.Dekorujemy kwaśną ubitą śmietaną, grzankami i koperkiem.
Życzę smacznego.
Więcej przepisów na: http://agb.waw.pl/odchudzanie/
Nadesłał:
Mika2
|
Komentarze (0)