Dom » Budownictwo

Kryzys mieszkaniowy w Polsce to mit

Od jakiegoś czasu funkcjonuje przeświadczenie o panującym w Polsce kryzysie, który w szczególności objawia się w budownictwie.

Okazuje się jednak, iż jest to tylko wrażenie, bowiem rzeczywistość pokazuje nam coś zupełnie odwrotnego – nie dość, że domy jednorodzinne powstają niemal jak „grzyby po deszczu” to jeszcze coraz częściej pojawiają się nowe inwestycje w postaci osiedli mieszkaniowych. Co ciekawe, dane wskazują jasno, iż ludzie coraz częściej interesują się nowymi mieszkaniami w stanie deweloperskim – nie interesują ich już mieszkania w Krakowie z rynku wtórnego, a przynajmniej nie w tak dużej mierze jak było to jeszcze jakiś czas temu.

Powodem takiego stanu rzeczy są przede wszystkim inne, większe oczekiwania klientów. Jak twierdzą przedstawiciele bryksy.pl – firmy deweloperskiej oferującej naprawdę nowoczesne i spełniające wszelkie normy i zasady, ale przede wszystkim potrzeby klientów mieszkania w Krakowie i bliskiej okolicy, klienci nie chcą już zamieszkiwać „jakiegoś” osiedla i „jakiegoś” mieszkania – znalezienie miejsca, które spełnia oczekiwania nie jest już dzisiaj takie trudne. Teraz oczekiwania są duże, ludzie mają pieniądze albo zdobywają je poprzez specjalne kredyty dla młodych małżeństw i kupują wymarzone mieszkania w bardzo dobrych dzielnicach czy na specjalnych, zamkniętych, strzeżonych i nowoczesnych osiedlach. Mieszkania na typowych, starych blokowiskach w nieciekawych dzielnicach to już zatem przeszłość, które powoli odchodzi w zapomnienie.

Jak twierdzą pracownicy bryksy.pl oczywiście najwięcej osób, które interesuje sprzedaż mieszkań Krakowie to oczywiście młode małżeństwa z dziećmi bądź bez, które planuje założenie rodziny, otrzymują kredyty dla młodych, spłacane częściowo przez Państwo i pragnące, aby ich dzieci rozwijały się w miłym otoczeniu, wśród innych dzieci i przede wszystkim na bezpiecznym osiedlu.

Na przestrzeni kilku lat liczba sprzedanych mieszkań wzrosła o kilka procent, dlatego cały czas powstają nowe osiedla, które wbrew pozorom, w wielu przypadkach już są w większości obsadzone przez czekających na wykończenie mieszkania przyszłych właścicieli.

Bryksy