Firma » Finanse

Księgowość stowarzyszenia

Każde stowarzyszenie, nawet to, które nie prowadzi działalności gospodarczej, a także fundacja, muszą prowadzić przejrzystą księgowość, co podlega kontroli odpowiednich organów państwa.

Księgowość stowarzyszenia i fundacji może być prowadzona przy pomocy specjalnego oprogramowania komputerowego – darmowego lub płatnego. Bezpłatny program księgowy dla stowarzyszeń i fundacji najłatwiej znaleźć w Internecie za pośrednictwem wybranej wyszukiwarki. Umożliwia on przede wszystkim szybkie i niepokomplikowane księgowanie, tworzenie zestawień księgowych z wybranego okresu, wystawianie deklaracji podatkowych, tworzenie zaawansowanych sprawozdań finansowych, a także prowadzenie kasy stowarzyszenia. Oczywiście księgowość stowarzyszenia może być prowadzona w sposób tradycyjny przy użyciu standardowych ksiąg rachunkowych, co jednak bywa kłopotliwe. Każdorazowe wydanie ksiąg rachunkowych musi być poprzedzone sporządzeniem protokołu. Miejsce przechowywania ksiąg rachunkowych należy także zgłosić do Urzędu Skarbowego właściwego ze względu na miejsce prowadzenia stowarzyszenia. Tego typu wymogów nie trzeba spełniać przy prowadzeniu księgowości elektronicznej.

zami