Gospodarka » Żywność

KTO WYMYŚLIŁ PALUSZKI Z SEZAMEM?

KTO WYMYŚLIŁ PALUSZKI Z SEZAMEM?
Zobacz więcej zdjęć »
Dzisiaj na rynku jest kilkadziesiąt smaków, ale na początku lat 90. na rynku były tylko słone paluszki. A kto i kiedy wymyślił paluszki z sezamem?

Słone, słodkie, z makiem czy sezamem, grube jolki, z solą morską lub miodem, nowoczesne BIO oraz Bez-E, dla dzieci i dorosłych, w domu, pracy i podróży – paluszki towarzyszą nam od lat i są jedną z najzdrowszych dostępnych na rynku przegryzek. Dzisiaj na rynku jest kilkadziesiąt smaków, ale na początku lat 90. na rynku były tylko słone paluszki. A kto i kiedy wymyślił paluszki z sezamem?

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Skąd sezam w paluszkach?

Musimy cofnąć się w czasie, do lat 90., kiedy na półkach nie było tylu produktów co teraz, a polski biznes dopiero raczkował. Leszek Stelmach w 1990 roku założył firmę Manless i zaczął produkować paluszki. Wtedy wszyscy znali tylko te z solą, ale chciano w końcu czegoś innego, nowego, smaku, którego jeszcze nie było. Leszek Stelmach postanowił dodać zamiast soli sezam. Po spróbowaniu, okazało się to strzałem w 10! Nowym smakiem zachwycił się każdy. Tak powstały pierwsze paluszki z sezamem. Zaraz potem zaczęto regularną produkcję.

Sezamie, otwórz się

- Paluszki okazały się hitem. Pamiętam czasy, jak ludzie przyjeżdżali pod fabrykę ciężarówkami
i kupowali paluszki z sezamem w ogromnych ilościach, często trzeba było na nie czekać tydzień
w kolejce! Wtedy nikt na rynku ich nie miał, a teraz wydaje się, że to oczywisty smak. Do dzisiaj pozostały moimi ulubionymi, a przez lata były naszym znakiem rozpoznawczym. Później przyszedł czas na inne smaki, choćby kokosowe. Dziś produkujemy kilkadziesiąt rodzajów paluszków
– mówi Leszek Stelmach, prezes firmy Stema Polska.

Przyjęcie sezamkowe

Paluszki z sezamem są świetne na przyjęcia dla dzieci, imprezy ze znajomymi, wieczory filmowe czy inne okazje, gdzie potrzebujemy smacznych przekąsek. Zawsze można je podać same lub z dipami (czosnkowy, pomidorowy) lub słodkimi sosami. Paluchy zastąpią z powodzeniem włoskie grissini. Zawiń je w szynkę parmeńską lub dodaj do sałatki. Są smaczną i zdrową przekąską dla osób w każdym wieku.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

dorota5

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »