Gospodarka » Żywność

Kto zostanie najlepszym baristą Starbucks® w Polsce?

Ruszył konkurs Starbucks® EMEA* Barista Championship!

Polscy bariści Starbucks® rozpoczęli walkę o tytuł Barista Champion 2015 w Europie. Na zwycięzców czeka niezwykła wyprawa: najpierw do palarni kawy Starbucks® w Amsterdamie, a następnie na plantację do Rwandy. Regionalny etap konkursu rozpocznie się już 29 kwietnia. Wybierz się do kawiarni Starbucks® w Warszawie, Gdańsku, Poznaniu, Katowicach lub we Wrocławiu, aby zobaczyć rozgrywki najlepszych baristów
z całej Polski na żywo!

Kibicuj swoim ulubionym baristom Starbucks®

Polscy bariści walczą o tytuł najlepszego baristy Starbucks® w Europie. Właśnie zakończył się pierwszy etap konkursu Starbucks® EMEA Barista Championship 2015. W każdej z 38 kawiarni Starbucks® w Polsce wybrano najlepszego baristę. Teraz będą oni rywalizować o zwycięstwo w swoim regionie. W środę, 29 kwietnia o godzinie 19:00 w różnych miastach w Polsce (w Warszawie, Gdańsku, Poznaniu, Katowicach i we Wrocławiu) odbędzie się regionalny etap konkursu. Aby zakwalifikować się do kolejnego,  trzeba wykazać się dużo większą wiedzą niż sama znajomość receptury napojów. Uczestnicy rywalizować będą w 3 konkurencjach. Jedną z nich jest przygotowanie profesjonalnej degustacji kawy
(tzw. coffee tastingu)
. Bariści wykażą się swoją znajomością regionów uprawy kawy, procesu palenia i metod parzenia. Ich zadaniem będzie zaparzenie i porównanie dwóch kaw ziarnistych. Jurorzy ocenią również umiejętność pracy za barem, w tym sporządzenie napojów zgodnie z recepturami Starbucks®, przestrzeganie standardów oraz wprawę w sztuce zdobienia kaw, czyli latte art. Ostatnia konkurencja to quiz z wiedzy na temat kawy. Zawody są otwarte dla gości. Każdy może obejrzeć najlepszych baristów Starbucks® w akcji i spróbować ich niepowtarzalnych kaw. Dodatkowo z okazji rozgrywek, w kawiarnie przygotowały wyjątkowe atrakcje takie jak: możliwość podpatrzenia jak pracują bariści Starbucks® czy udział w coffee tastingu.

„W Starbucks® naszą pasją jest kawa, dlatego inwestujemy w kształcenie baristów, aby stali się prawdziwymi specjalistami w zakresie wiedzy na temat jej gatunków, palenia i przyrządzania. Prowadzimy szkolenia, wysyłamy pracowników na plantacje czy do palarni kawy. Konkurs Starbucks® Barista Championship jest okazją do sprawdzenia zdobytej wiedzy i umiejętności. Chcemy, aby bariści Starbucks® mogli się dzielić swoją pasją do kawy z naszymi klientami.” – mówi Anna Chylewska z zespołu Starbucks®, odpowiedzialna za organizację zawodów w Polsce, Czechach i na Węgrzech.

Starbucks® EMEA Barista Champion 2015

Konkurs Starbucks® EMEA Barista Championship organizowany jest w Europie po raz drugi. W tym roku po raz pierwszy do rozgrywek stanęli bariści z Polski, Czech i Węgier. Zwycięzcy etapu krajowego wezmą udział w wielkim europejskim finale, który odbędzie się w Londynie w sierpniu br. Główną nagrodą jest tytuł najlepszego baristy w Europie, czyli Starbucks® Barista Champion 2015 . Ponadto, każdy laureat krajowej edycji konkursu wybierze się na specjalne kilkudniowe szkolenie do palarni kawy Starbucks® w Amsterdamie, gdzie zdobędzie wiedzę na temat palenia kawy oraz będzie miał niepowtarzalną okazję przygotowania swojej własnej mieszanki ziaren. Na Barista Championa czeka też wycieczka do Rwandy na plantację kawy. Zwycięzca zobaczy jak uprawiana jest kawa, jakimi metodami dokonuje się jej obróbki oraz spotka się z lokalnymi plantatorami.

Przyjdź do kawiarni Starbucks® 29 kwietnia o godzinie 19:00 i obejrzyj rozgrywki Starbucks® EMEA Barista Championship 2015 na żywo!

Wejdź na stronę Facebook.com/starbuckspolska, aby sprawdzić, w którym lokalu odbywać się będą rozgrywki.

*EMEA – z ang. Europe, Middle East and Africa, czyli nazwa regionu obejmującego Europę, Środkowy Wschód
i Afrykę.

Edelman_Polska