Dom » Budownictwo

Które okna wybrać?

Budując dom często zawracamy sobie głowę dylematem dotyczącym okien. Wybrać drewniane czy PCV? Duże czy małe? Otwierane czy stałe? Trudnych kwestii jest kilka, ale trzeba je rozwiązać by wiedzieć co kupić i jak potem się tym posługiwać.

Okna to nasze wyjście na świat, dlatego powinien być to wybór przemyślany. Codziennie będziemy na nie patrzyć i codziennie ich używać. Dlatego właśnie okna Avante są funkcjonalne i estetyczne, by były praktyczne i ładnie wyglądały.

Co w blokach, co w domach, a co w biurowcach

W zależności od typu budynku będziemy bardziej lub mniej skłonni wybrać okna PCV, drewniane lub aluminiowe. Inaczej bowiem sytuacja wygląda w biurowcu, a inaczej w domu jednorodzinnym. W każdym z tych budynków okno ma pełnić nieco odmienną rolę.

W biurowcach nadają się okna Avante stałe oraz wielkie. Takie okna z dużymi przeszkleniami nie mogą się swobodnie otwierać ze względu na ciężar. Można tylko ewentualnie wydzielić partie i wtedy jedną z nich zrobić otwieraną lub uchylną. Okna stałe są tańsze i dają do wnętrza o wiele więcej światła. Często wykorzystywane są jako witryna sklepowa.

W blokach najczęściej możemy spotkać okna PCV. Na szczęście nie ma już tylko podstawowego modelu, czyli białego prostokąta. Możliwości jest o wiele więcej, dzięki czemu okna Avante zachwycają nawet najbardziej wymagających klientów. Okna PCV mogą imitować drewno oraz przybrać postać prawie każdego innego surowca. Okucia oraz ramy również nie są problemem, ponieważ można dostosować je do całości. W blokach coraz częściej wybiera się większe okna, by więcej słonecznego światła wpadało do pomieszczenia. Niegdyś wymiary były o wiele mniejsze od dzisiejszych standardów.

W domach jednorodzinnych najczęściej wykorzystywanym surowcem na okna jest drewno. Jest ono najbardziej estetyczne i najwytrzymalsze. Trzeba o nie dbać by posłużyło nam więcej niż 5 lat, ale regularna pielęgnacja oraz coroczna konserwacja powinny być wystarczające. Drewno jest solidne, a wyprodukowane okno z klejonej trójwarstwowej listwy, jeszcze mocniejsze. Co więcej, drewno świetnie wchłania wilgoć, dzięki czemu w domu jest przyjemnie. Odpowiednia pielęgnacja pozwoli na

GRUBEK PPHU  Robert Grubek

okna Warszawa