Firma » Biznes

Kuehne+Nagel otworzyło największe w historii centrum logistyczne

Kuehne+Nagel oficjalnie otworzyło nowe centrum dystrybucyjne adidas w miejscowości Mantova w północnych Włoszech, który łączy możliwości rozwoju, cyfryzację i zrównoważony rozwój.

Dzięki tej największej jak dotąd inwestycji firmy, o wartości 350 milionów euro, Kuehne+Nagel demonstruje swoje zaangażowanie w bardziej wydajne i przyjazne dla środowiska rozwiązania logistyczne. Ponadto utworzonych zostanie ponad 700 nowych miejsc pracy, skoncentrowanych wokół umiejętności technicznych i cyfrowych.

Centrum dystrybucyjne będzie obsługiwać 19 krajów Europy Południowej i Wschodniej. Wykorzystuje najnowocześniejsze technologie cyfrowe, które usprawniają zarządzanie logistyką kontraktową, czyniąc ją szybszą, dokładniejszą i bardziej przyjazną dla środowiska. Początkowo ponad 700 robotów i kolejne systemy automatyzacji będą wspierać każdy etap procesu logistycznego, od śledzenia zapasów po dystrybucję produktów.

Powierzchnia 130 000 mkw. jest wyposażona w 20 km przenośników taśmowych i system wahadłowy obsługujący 25 pasów magazynowych o pojemności 440 000 jednostek. Dzięki tym systemom centrum logistyczne może przetwarzać do 500 000 przesyłek dziennie, obsługując każdy kanał sprzedaży detalicznej – od pojedynczych paczek e-commerce po zamówienia hurtowe dla dużych detalistów.

Stefan Paul, Dyrektor Zarządzający Kuehne+Nagel International AG, powiedział: „Otwarcie centrum logistycznego adidas reprezentuje do tej pory największe i najbardziej innowacyjne wdrożenie w naszej firmie. Stanowi ono model dla następnej generacji centrów dystrybucyjnych omnichannel, łącząc w sobie cyfryzację i zrównoważone rozwiązania. Jako taki jest świadectwem naszej strategii korporacyjnej Roadmap 2026, która koncentruje się na wyjątkowym doświadczeniu klientów i pracowników. Jesteśmy dumni, że możemy przenieść nasze długoterminowe partnerstwo z adidas na wyższy poziom”.

Monitorowanie w czasie rzeczywistym pozwala na znaczną poprawę wydajności i zmniejszenie marginesów błędów, optymalizację zasobów, a także skrócenie czasu dostawy. Dzięki integracji danych i algorytmów predykcyjnych, Kuehne+Nagel może przewidywać maksymalne momenty popytu i dostosowywać przepływy pracy.

Zrównoważony rozwój jest kolejnym filarem centrum dystrybucyjnego adidas, którego celem jest zmniejszenie zużycia energii i emisji CO2. Centrum posiada certyfikat LEED Gold i wykorzystuje wyłącznie energię odnawialną. Jest wyposażone w system oświetlenia LED, czujniki światła dziennego i ruchu oraz system fotowoltaiczny zdolny do wygenerowania 13 555 MWh rocznie. Wpływ na środowisko jest stale monitorowany, a także wdrożono skuteczny program redukcji odpadów, wykorzystując zrównoważone materiały do pakowania i minimalizując ilość tworzyw sztucznych.

Mantova została wybrana jako lokalizacja dla tego ambitnego projektu ze względu na swoje strategiczne położenie z doskonałymi połączeniami drogowymi i kolejowymi. Ułatwia to integrację z dostawcami ostatniej mili oraz zmniejsza koszty operacyjne i emisje CO2. Ponadto wybór lokalizacji spotkał się z silnym poparciem lokalnej społeczności.

W uroczystym otwarciu wzięli udział przedstawiciele adidas i Kuehne+Nagel, włoski minister przedsiębiorczości i Made in Italy Adolfo Urso, Alessandro Beduschi, radny regionalny oraz burmistrz Mantovy, Mattia Palazzi. Podczas wydarzenia przedstawiciele podkreślili strategiczne znaczenie projektu dla regionu i globalnej branży logistycznej.

Kuehne + Nagel