Gospodarka » Żywność

KULINARNA FIESTA NA TALERZU - TYDZIEŃ KUCHNI HISZPAŃSKIEJ I PORTUGALSKIEJ W LIDLU

Kuchnia, to serce domu i wyjątkowe miejsce, z którego codziennie możemy wyruszać w daleką podróż kulinarną niemal po całym świecie.
Kuchnia Półwyspu Iberyjskiego to bogactwo aromatów. Z jednej strony możemy zachwycać się intensywnym smakiem owoców morza, z drugiej strony delektować serami z północy Hiszpanii lub pysznymi szynkami i kiełbasami pochodzącymi z rejonów górskich. W tej kuchni każdy ma szanse znaleźć coś dla siebie.

Olé tapas!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Chorizo z ziemniakami (przepis: www.kuchnialidla.pl)
Składniki:
 4 średniej wielkości ziemniaki (po ok. 125 g)
 4-5 łyżek oliwy
 sól
 pieprz
 1 Chorizo
 150 ml wina czerwonego, wytrawnego
 2 gałązki tymianku
 2-3 ząbki czosnku
 ok. 30 g zielonych oliwek
 20-24 wykałaczki

Przygotowanie: ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki i smażymy na 3-4 łyżkach gorącej oliwy z oliwek przez ok. 20 minut na małym ogniu, aż będą chrupiące. Od czasu do czasu obracamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Chorizo obieramy ze skórki i kroimy, krótko smażymy na pozostałej gorącej oliwie na małym ogniu. Wlewamy czerwone wino (uwaga, może pryskać) i smażymy pod przykryciem przez ok. 2 minuty z każdej strony. Tymianek myjemy i suszymy. Czosnek obieramy i kroimy w słupki. Oba składniki smażymy przez ostatnie 1-2 minuty z plasterkami ziemniaków. Oliwki odsączamy. Za pomocą wykałaczki spinamy osączony plasterek chorizo i oliwkę z plasterkiem ziemniaka i podajemy.

Zaczynając iberyjską ucztę warto pomyśleć o przystawkach. Tapas to niewielkie przekąski, serwowane zarówno na zimno, jak i na ciepło, które serwowane są zazwyczaj do różnych napojów. Jeżeli cenisz sobie proste rozwiązania, to zacznij od podania chrupiącego pieczywa, do tego dodaj kilka plastrów najwyższej jakości hiszpańskiej szynki krojonej, surowej (6,99 zł/40 g/1 opak.) oraz garść skąpanych w słońcu zielonych oliwek (3,49 zł/200 g/1 opak.) - do wyboru z dodatkiem papryczek Jalapeño, z czosnkiem lub ziołami. Twoi goście będą również zachwyceni smakiem oliwy Extra Virgin (14,99 zł/750 ml/1 opak). Jeżeli wśród Twoich bliskich znajdzie się amator ostrych smaków, zaproponuj mu jako dodatek sos Piri-Piri (2,99 zł/195 ml/1 opak.) - wyprodukowany w Portugalii z ostrych papryczek chilli, odmiany piri-piri, z pewnością rozpali apetyt na kolejne dania. Kuchnia Półwyspu Iberyjskiego przypadnie do gustu także osobom kochającym aromatyczne wędliny i kiełbasy. Kiełbasa Chorizo (5,99 zł/280 g/1 opak.), wyjątkowo szlachetna szynka krojona Jamón Serrano Gran Reserva (6,99 zł/80 g/1 opak.) lub Fuet (5,99 zł/170 g/1 opak.) to wspaniałe składniki do stworzenia tapas.


Po takim poczęstunku możesz mieć pewność, ze Twoi goście będą zachwyceni, a Ty jeszcze nie raz w zaciszu własnej kuchni wrócisz do wyjątkowych smaków Hiszpanii i Portugalii. Nie zastanawiaj się dłużej i wybierz się w tę wielką kulinarną podróż, zaczynając od odwiedzin w sklepach Lidl, gdzie 1 sierpnia rozpoczyna się Tydzień Kuchni Iberyjskiej.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

informacje_ms

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »