Zdrowie » Ciało
Kulinarne sztuczki
Zobacz więcej zdjęć » |
Do najpopularniejszych sztuczek, które stosowane są przez wiele gospodyń, które chcą, aby ich białka były doskonale ubite stosują odrobinę szczypty soli przed rozpoczęciem procesu ubijania. Piana z białek będzie wówczas nie tylko sztywna, ale przede wszystkim piękna i błyszcząca.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Gospodynie domowe wśród swoich sztuczek mają również metody na gotowanie ziemniaków. Często podczas gotowania kartofli w garnkach zbierają się tak zwane „szumy” lub biała piana. Aby zapobiec ich powstawaniu wystarczy przed postawieniem ziemniaków na ogniu dodać do wody odrobinę przyprawy „Kucharek”.
Kulinarną sztuczkę można zastosować również podczas gotowania makaronu. Często zdarza się, że makaron skleja się właśnie podczas gotowania, można tego uniknąć dodając do wody łyżkę oleju lub oliwy z oliwek.
Sztuczką lub jak mówią profesjonalni kucharze - podstawową zasadą podczas gotowania i pieczenia potraw, a zwłaszcza mięs jest solenie ich w trakcie gotowania, pieczenia lub już na samym końcu, kiedy potrawa jest praktycznie gotowa. Dlaczego? Sól sprawia, że proces gotowania lub pieczenia zostaje mocno wydłużony przez co zamiast godzinę potrawa piecze się dwie godziny. W przypadku mięs wcześniejsze dodanie soli może również sprawić, że będzie ono twarde i gumowe, a tego każdy kucharz chce uniknąć. Więcej ciekawych porad znajdziesz tutaj.
Nadesłał:
monrou
|
Komentarze (0)