Gospodarka » Żywność

Kulinarny hit na polskim wybrzeżu

Od lat producenci wszelkich branż starają zaskakiwać nas „hitami lata”, które pojawiają się co roku na krajowym rynku. Artyści muzyczni walczą o „przebój lata”, wytwórcy gadżetów i zabawek starają się zalać swym towarem sklepiki i stragany w najpopularniejszych kurortach wypoczynkowych.

Coraz częściej także branża kulinarna stara się oczarować sezonowymi nowościami podniebienia klientów. Jak zmienia się obraz sezonowych przekąsek? Czy jest możliwość połączenia sezonowych fast-fodów z modą na zdrową i ekologiczną żywność?

Pokolenie 30-parolatków pamięta jeszcze lemoniady w woreczkach sprzedawane z torby na polskich plażach. Potem dołączyły także pączki, a w dobie lodówek przenośnych także lody na patyku. Wszystko okraszone hasłami wykrzykiwanymi przez niezmordowanych sprzedawców w stylu: „Mężu, mężu nie bądź głupi, niech ci żona pączka kupi", czy też: „Nie wypijesz oranżady, będziesz ciągle taki blady". W ostatnim dziesięcioleciu pojawiły się na plażach sezonowe ogródki, w których można nabyć żywność o walorach zdrowotnych nie odbiegających od tych sprzed wielu lat: frytki, cola, piwo i hot-dogi. Oczywiście są wakacje i należy się nam odpoczynek od rygoru, także w żywności. Ale czy naprawdę nasz odpoczynek od stresu musi oznaczać katowanie naszego żołądka, wątroby, żył i reszty naszego organizmu?

Na szczęście konsumenci wykazują się coraz większą odpowiedzialnością za swoje zdrowie i szukają tych zdrowszych produktów. Dowodem na to może być ogromne zainteresowanie kupujących nowym produktem, który zadebiutował w tym roku na polskim rynku pod marką „Magiczna Kukurydza". Przysmak ten o tajemniczo brzmiącej nazwie opanował sporą część Europy właśnie dzięki wyjątkowym walorom smakowym oraz odżywczym. Kukurydza ta sprzedawana jest w kubku w formie soczystych ziarenek podawanych na gorąco. Klient ma do wyboru różne wersje smakowe począwszy od tradycyjnego z masełkiem i solą poprzez serowy, pomidorowy, curry czy też orientalny Tom Yam.

Specjalna odmiana kukurydzy cukrowej importowanej z Malezji pozyskiwana jest w unikatowy sposób. Ziarna nie są ścinane z kolby, lecz wyrywane, co pozwala na zachowanie wszelkich zawartych w nich składników. W ciągu godziny od oddzielenia ziaren kukurydzy od kolby są one zamrażane w celu zachowania naturalnych właściwości odżywczych. Co ważne przy produkcji nie są stosowane żadne konserwanty, a kukurydza nie jest modyfikowana genetycznie.

Wyrażenie „zdrowy produkt" wynika ze składu kukurydzy, który w 60% składa się ze skrobi, w 14% z białka i w 4% z tłuszczu. Do tego dodajmy wszystkie podstawowe witaminy, związki fosforu i wapnia, błonnik niacynę i kwas foliowy.

„Magiczna Kukurydza" idealnie nadaje się jako przekąska między posiłkami. W miejscowościach nadmorskich stoiska z kukurydzą dostępne są m.in. na głównych ulicach Mielna, Dąbek i Ustronia Morskiego, oraz na plaży i centrum handlowym Stegny.

Wellington PR