Rozrywka i wypoczynek » Turystyka
Kulinarny region Emilia Romagna ze swoim wielkim twórcą – Pellegrino Artusi 200 lat później
Znaczącą rolę w stworzeniu kuchni włoskiej odegrał Pellegrino Artusi – ojciec włoskiej kuchni domowej. W 2020r. przypada dwusetna rocznica urodzin znanego na całym świecie autora Biblii Kulinarnej Włoch.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Z tej okazji w jego rodzinnym mieście Forlimpopoli oraz w całym regionie Emilia Romagna obchodzone są wydarzenia upamiętniające tego wielkiego mistrza.
Pellegrino Artusi – ojciec włoskiej kuchni
Artusi urodził się w Forlimpopoli w regionie Emilia Romagna. Jest autorem książki uznawanej na całym świecie za Biblię kuchni włoskiej „Nauka w kuchni i sztuka dobrego jedzenia". Opublikował ją w wieku 71 lat i początkowo samodzielnie sprzedawał egzemplarze, ponieważ nie wzbudziła dużego zainteresowania wśród wydawców. Wkrótce jednak książka zyskała popularność, a przed śmiercią Artusiego sprzedano ponad 200 000 egzemplarzy. W książce znajduje się 790 włoskich przepisów wraz z obszernymi opisami (pochodzącymi z północy i południa Włoch), dlatego uznawana jest za wizytówkę tradycji gastronomicznej Włoch. Wypełniona zabawnymi anegdotami i przepisami, książka była i ciągle jest niezwykle popularnym dziełem – została przetłumaczona na hiszpański, francuski, holenderski, niemiecki, angielski, portugalski i polski. Jest uznawana za podstawową książkę dla każdego szefa kuchni i wszystkich pasjonatów gotowania. W 2020 r. ukaże się jej nowe wydanie, które będzie wzbogacone o przedmowę, komentarze, a także hasła przewodnie. Nowa wersja będzie również dostępna w języku japońskim.
Biblia kuchni włoskiej
Artusi nigdy nie pracował jako szef kuchni. Jego przepisy, które znalazły się w książce, zostały wcześniej przetestowane w jego domowej kuchni. Miał również swoich pomocników – Francesco Ruffilli
z Forlimpopoli i Mariette Sabatini di Massa e Cozzile, która jak dowiadujemy się z listów Artusiego była “inteligentną, przesiębiorczą, młodą dziewczyną”. W ramach podziękowania zostawił im w swoim testamencie prawa królewskie do La Scienza, ponieważ w znaczący sposób przyczynili się do sukcesu książki. We Forlimpopoli powstało również Stowarzyszenie Mariette, które funkcjonuje do dzisiaj w Domu Artusi - Casa Artusi, aby zachować praktyki i wiedzę gastronomiczną przekazywaną przez pokolenia – głównie przez kobiety.
Casa Artusi domem włoskiej kultury kulinarnej
Casa Artusi to kompleks kulinarny, podzielony na kilka lokali – każdy z nich pełni inną funkcję i jest ściśle związany z kulturą kulinarną wielkiego mistrza Pellegrino Artusiego. Jest jednocześnie biblioteką, restauracją, szkołą gotowania, winiarnią, muzeum, miejscem spotkań i wydarzeń – stanowi żywy przykład muzeum kuchni domowej. W szkole gotowania swoich sił mogą spróbować miłośnicy kulinarni, a także profesjonaliści, którzy chcą udoskonalić swoje umiejętności. Można wziąć udział w lekcjach tematycznych i nauczyć się przygotowywać potrawy charakterystyczne dla regionu Emilia Romagna pod okiem Mariette, gospodyń domowych i renomowanych szefów kuchni – od piadiny do cappelletti i tagiatelle. www.casartusi.it
Mistrz kuchni 200 lat później
W rodzinnym mieście Artusi’ego – Forlimpopoli, które znajduje się nieopodal Bolonii – w 2020 roku odbędzie się szereg wydarzeń, upamiętniających 200 rocznicę urodzin wielkiego mistrza. Najważniejszym miesiącem jest czerwiec – to wtedy w dniach 20-28 czerwca 2020 r. odbędzie się Wielki Festiwal Artusiego. Wystawy, spotkania ze znanymi postaciami, kolacje pod gołym niebem, ekologiczne targi spożywcze, zabawy przy muzyce – to tylko część atrakcji, jakie czekają na uczestników tego wielkiego święta. Od 16 maja do 28 czerwca zorganizowana zostanie wystawa prezentująca aż 38 rysunków komiksów, przedstawiających przepisy zaczerpnięte
z książki Artusiego. Wystawa zostanie zaprezentowana w kraju, ale również poza granicami, a jej ilustratorem jest Andrea Tomasetig. Nie sposób również pominąć 4 sierpnia – dzień urodzin wielkiego mistrza, oraz obchodzony w tym samym dniu Narodowy Dzień Żywności Włoskiej – zaplanowano wówczas szereg wydarzeń kulinarnych w całym regionie Emilia Romagna. We Forlimpopoli będzie można wziąć udział w degustacji najlepszych win DOP i IGP (znak jakości) pochodzących z regionu Emilia-Romagna.
Jak dojechać?
Region Emilia Romagna znajduje się w środkowo-północnych Włoszech. Bezpośrednie loty samolotem odbywają się aż z 4 miast w Polsce: z Krakowa, Wrocławia, Katowic albo Warszawy prosto do Bolonii, oraz od maja aż do jesieni 2020r. z Warszawy i Krakowa do Rimini.
Informacje dla odwiedzających region Emilia Romagna:
- www.emiliaromagnaturismo.it/en
- www.visitviaemilia.it
Informacje na temat zakwaterowania i oferty żywnościowej:
https://www.emiliaromagnawelcome.com/pl/top-experience/food-valley
www.emiliaromagnawelcome.com
Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Nadesłał:
MateuszG
|
Komentarze (0)