Firma » Biura

Kultura wpisana w przestrzeń - wizytówką Bobrowieckiej 8

Prywatna kolekcja sztuki Anny i Jerzego Staraków udostępniona przez właścicieli w przestrzeniach budynków przy ul. Bobrowieckiej stanowi unikatową wizytówkę kompleksu.

To profesjonalnie przygotowana propozycja kulturalna, wzorowana na sprawdzonych światowych praktykach, która w naturalny sposób uzupełnia działania muzeów i innych instytucji kulturalnych, realizując tym samym założenia społecznego zaangażowania biznesu. Nie tylko w znaczący sposób podnosi atrakcyjność miejsca, tworząc przyjazne warunki pracy, ale także w szczególny sposób pobudza kreatywność.

„Z doświadczenia wiemy, że nasi najemcy doceniają obecność dzieł sztuki w miejscu pracy. Ich pracownicy przychodząc codziennie do biura czują się jakby wchodzili do galerii, a nie zwykłego biurowca. Osoby przebywające w otoczeniu sztuki, która w naszych budynkach jest bardzo wysokiej próby, mają lepsze samopoczucie i korzystniej funkcjonują w pracy. W związku z tym biznes szuka prestiżowego miejsca, które wpisze się w jego wizerunek. To wszystko i dużo więcej zapewniamy naszym najemcom na Bobrowieckiej 8 i dlatego poziom komercjalizacji biurowca zbliża się już do 93% ” – powiedział Dariusz Sokołowski, Prezes Zarządu Spectra Development.

W 2013 roku Fundacja Rodziny Staraków powołała w budynku przy Bobrowieckiej 6 - Spectra Art Space - miejsce prezentacji i promocji klasyków polskiej sztuki współczesnej II połowy XX wieku. Źródłem i fundamentem dla głównego programu wystawienniczego jest udostępniona szerokiej publiczności prywatna kolekcja fundatorów. We wnętrzach budynku prezentowana jest twórczość m.in. Magdaleny Abakanowicz, Wojciecha Fangora, Stefana Gierowskiego, Władysława Hasiora, Tadeusza Kantora, Romana Opałki, Teresy Pągowskiej, Erny Rosenstein, Andrzeja Wróblewskiego, Ryszarda Winiarskiego oraz wielu innych wybitnych polskich artystów. Dzięki organizowaniu przez zespół Spectra Art Space ważnych wystaw sztuki współczesnej, wydarzeń kulturalnych (oprowadzania po kolekcji, wykłady i warsztaty) spełniają  się w praktyce założenia edukacyjne, integracyjne i promocyjne istotne z punktu widzenia celów powołania tej inicjatywy.

We współpracy z Fundacją Rodziny Staraków w budynku Bobrowiecka 8, zgodnie z autorską koncepcją „Kultury wpisanej w przestrzeń”, prezentowana jest część kolekcji dedykowana polskiej sztuce po 1989 roku. W budynku znajdują się dzieła m.in.: Wilhelma Sasnala, Marcina Maciejowskiego, Piotra Ulańskiego, Zbigniewa Rogalskiego, czy mural Swansky’ego. W zielonych atriach na parterze ustawiono rzeźby Maurycego Gomulickiego.

„Realizując tak skonstruowany program budujemy nową, szczególną i w  sposób niebanalny wyróżniającą się jakość. Poprzez takie działania powstają miejsca emblematy, budujące nie tylko markę firmy, korporacji czy kolekcjonera, ale także miasta, państwa, kultury danego narodu. Jak siedziba Deutsche Banku w Berlinie, siedziba Bloomberga w Londynie, fabryki firmy Würth w całej Europie. W Polsce, w Warszawie takim miejscem jest Spectra. Dzieła sztuki nie są ozdobą, ale jako jakość sama w sobie dodają przestrzeni znaczenia. Dzisiaj już nikt nie wyobraża sobie tych budynków bez nich” – mówi Ania Muszyńska, kuratorka Spectra Art Space.

mskala@tauber.com.pl