Zdrowie » Medycyna
Kwasy Omega-3 w walce z rakiem?
Lecz czy aby na pewno Polacy wiedzą wszystko o roli tych kwasów? Przyjrzyjmy się temu bliżej.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Jedz ryby na zdrowie!
Powyżej wspomniane akcje odniosły pewien sukces - Polacy wiedzą już, że Omega-3 pomagają w walce z wysokim poziomem cholesterolu oraz chorobami serca. Jednakże kwasy poddawane są ciągłym badaniom i eksperymentom, dlatego w tym artykule chcielibyśmy skupić się na dopiero poznawanych właściwościach Omega-3, mianowicie ich udziale w zwalczaniu nowotworów.
Rezultaty badań
Naukowcy przeprowadzili szereg ciekawych eksperymentów wykorzystujących kwasy Omega-3. W jednym z nich, przeprowadzonym w Norwegii, brała udział grupa ludzi w różnym wieku, u których zdiagnozowano nowotwory. Chorzy codziennie przez rok spożywali olej z wątroby dorsza zawierający duże ilości łatwo przyswajalnych Omega-3. Po roku eksperymentu stwierdzono, że u aż 44% procent badanych niektóre objawy choroby cofnęły się. Chorzy zauważyli także poprawę samopoczucia. Udowodniono tym samym, że kwasy Omega-3 mogą nie tylko uratować nas przed zachorowaniem na raka, lecz także częściowo leczyć jego niektóre objawy. Są zatem zarówno elementem profilaktyki, jak i środkiem pomagającym zwalczyć chorobę.
Do podobnych wniosków doszedł w swojej książce „Naturalne strategie w walce z rakiem." dr Russell L. Blaylock, wieloletni badacz wpływu diety na rozwój i przebieg choroby nowotworowej. Braylock od około 30 lat zajmuje się badaniem naturalnych sposobów walki z rakiem, czyli diety, sposobu odżywiania i spożywanych produktów. Doktor zauważył, że stosowanie określonych produktów przez chorych, łagodzi przebieg choroby oraz eliminuje jej niektóre objawy. Do pomocnych składników pokarmu Braylock zalicza między innymi: błonnik, glikolipidy i glikoproteidy, polisacharydy wzmacniające układ immunologiczny, magnez, selen, sterole i steroliny oraz cynk. Wśród nich wymienia także kwasy Omega-3, jako jedne z najważniejszych składników diety osób chorych na raka.
Powyższe przykłady to tylko niewielki wycinek badań, które obecnie przeprowadza się praktycznie na całym świecie.
Uzupełnij swoją dietę w kwasy Omega-3
Amerykański Instytut Onkologiczny podaje, że około 1/3 przypadków raka spowodowana jest nieodpowiednio zbilansowaną dietą - najczęściej jako brakujący składnik wymienia się właśnie kwasy Omega-3. Z tego powodu, lekarze na całym świecie coraz częściej zalecają stosowanie diety bogatej w produkty zawierające Omega-3 - ryby (głównie łosoś, tuńczyk, sardynki), tran, oleje i oliwa z oliwek, siemię lniane, a także orzechy. Oprócz tego proponują uzupełnienie diety w postaci suplementów lub preparatów z łatwo przyswajalnymi kwasami Omega-3. Na rynku istnieje wiele taki produktów w postaci olejów, syropów, tabletek, a także kapsułek do ssania lub żucia - jak np. MorEPA Chewy, szczególnie lubiany przez dzieci. Dzięki temu możemy zadbać o zdrowie naszych pociech!
Zastosowanie takiej diety, to nie tylko dbanie o serce i ochrona przed nowotworami - to także doskonały sposób na utrzymanie szczupłej sylwetki lub zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Dowodem na to mogą być kraje i obszary, w których spożywa się duże ilości ryb - np. Norwegia lub Okinawa - tam notuje się bardzo niewiele przypadków zachorowania na raka czy zawałów serca, a ludzie cieszą się długim i zdrowym życiem.
Stosując dietę bogatą w Omega-3 możemy sprawdzić przysłowie „zdrów jak ryba" na własnej skórze!
Komentarze (0)