Firma » Reklama

Lasery Trotec na targach Laser World of Photonics w Monachium

W dniach 26-29 czerwca firma Trotec zaprezentuje swoje szerokie portfolio systemów laserowych na targach Laser World of Photonics 2017 w Monachium. Będzie można zobaczyć podczas pracy wysokiej klasy plotery oraz lasery galvo ze źródłami CO2, fiber i MOPA.

Systemy laserowe do różnorodnych zastosowań

Na tegorocznych targach Trotec zaprezentuje bardzo szeroką gamę systemów laserowych. Lasery ploterowe z serii Speedy są szeroko stosowane przy grawerowaniu laserowym. Pokazany zostanie laser Speedy 360 flexx wyposażony w dwa źródła laserowe, dzięki czemu może być wykorzystywany do wielu zastosowań i różnorodnych materiałów. Do przemysłowego znakowania laserowego części i podzespołów dedykowane są szybkie systemy laserowe galvo z serii SpeedMarker. Poza wersją z bezobsługowymi laserami światłowodowymi, od listopada 2016 r. lasery znakujące SpeedMarker są również dostępne z najnowszym źródłem laserowym MOPA. Do wielkoformatowego cięcia akrylu, drewna lub innych materiałów Trotec oferuje lasery tnące z serii SP. Na SP500, najmniejszym laserze z rodziny SP, można precyzyjnie wycinać upominki z akrylu, dzięki opcji rozpoznawania markerów. Zaprezentowany zostanie również GS1000 - 3-osiowy laser tnący z super-pulsowym źródłem laserowym CO2 i mocą 100 wat, który oferuje cięcie i grawerowanie laserowe papieru, kartonu, ale również drewna i akrylu w ciągu zaledwie kilku sekund.

Speedy 360 flexx
Urządzenie do grawerowania laserowego z dwoma źródłami laserowymi

Lasery ploterowe z serii Speedy to najbardziej rozpoznawalny produkt Trotec. Urządzenie grawerujące Speedy 360 flexx posiada dwa źródła laserowe (CO2 i światłowodowe) - to opatentowana technologia flexx. Dzięki dwóm źródłom laserowym można znakować, grawerować lub ciąć różnego typu materiały w jednym procesie. A to wszystko bez potrzeby ręcznej zmiany źródła lasera, soczewki czy ogniskowej.

SpeedMarker 1300 ze źródłem laserowym MOPA
Laser znakujący z najnowszym źródłem laserowym

Stacja robocza lasera SpeekMarker oferuje idealne warunki do przemysłowego znakowania laserem: w zaledwie kilka sekund można znakować duże ilości materiału stałą lub zmienną treścią. Dzięki oprogramowaniu do znakowania SpeedMark, istnieje możliwość obróbki i znakowania laserowego zmiennych danych z systemów zewnętrznych (np. SAP) w postaci kodów Matrycy Danych (Data Matrix), numerów seryjnych lub innych wartości dynamicznych.
Od końca 2016 r., systemy laserowe SpeedMarker są dostępne również ze źródłem laserowym MOPA. Dzięki temu czas trwania impulsu może być zmienny i wynosić kilka nanosekund. Z powodu krótkich impulsów, jak również mniejszego zużycia energii, materiał nagrzewa się mniej. Skutkuje to jeszcze większymi możliwościami znakowania metali i tworzyw sztucznych, np. czarne znakowanie aluminium, jednolite znakowanie tworzyw sztucznych czy powtarzalność kolorów na stali nierdzewnej.

SP500 – wielkoformatowy system laserowy do cięcia

Systemy laserowe z serii SP sprawdzają się przy cięciu materiałów wielkoformatowych. W zależności od wymagań i wielkości materiału oferujemy różne wielkości maszyn do cięcia laserowego. Podczas Laser World of Photonics zaprezentujemy SP500 wraz z oprogramowaniem JobControl Vision®.

Drukowane znaki, wyświetlacze i folie lub materiały POS można indywidualnie ciąć dzięki technologii laserowej połączonej z JobControl Vision®: kamera odczytuje punkty znacznika jeszcze przed procesem cięcia, identyfikuje możliwe zniekształcenia podczas drukowania, a następnie dostosowuje linie cięcia. Niezależnie od tego, czy występują liniowe lub nieliniowe zniekształcenia, cięcie: zadrukowanego akrylu, MDF, poliestru, tektury, papieru jest wykonywane z największą precyzją bez zniekształceń.

GS1000 – szybki system laserowy galvo ze źródłem CO2

Serce GS1000 to super-pulsowy 3-osiowy system galvo CO2 o mocy 100 wat. Stanowisko pracy oferuje przestrzeń do obróbki 500 x 500 mm. Laser tnie oraz graweruje szeroki wybór materiałów takich jak akryl, papier, karton, drewno, MDF, polistyren lub pianka.

O Trotec

Trotec jest wiodącym międzynarodowym dostawcą systemów laserowych do szerokiej gamy zastosowań: od cięcia i grawerowania laserowego, do znakowania przemysłowego. Szeroka gama maszyn do grawerowania, cięcia i znakowania laserowego w połączeniu z niezrównaną obsługą i wsparciem sprawiły, że Trotec jest jednym z liderów w branży. Trotec oferuje również oprogramowanie, systemy wyciągowe Atmos oraz materiały grawerskie do obróbki laserowej i mechanicznej. Maszyny Trotec są obecnie wykorzystywane w ponad 90 krajach na całym świecie.

Kontakt z mediami:

Dział Marketingu Trotec