Firma » Biznes

Łatwość i swoboda użytkowania

Dzięki regulowanej szerokości fali dźwiękowej oraz niewielkiej martwej strefie nowe czujniki ultradźwiękowe Leuze z serii 420B i 412B mogą być wykorzystywane do wielu różnych zastosowań.

Nowa seria 420B firmy Leuze obejmuje kompaktowe czujniki ultradźwiękowe w obudowach prostopadłościennych. Niezawodnie wykrywają one nawet błyszczące, odblaskowe, bardzo ciemne lub przezroczyste powierzchnie, a jak również ciecze.

Jeśli jesteście Państwo operatorami systemów, planującymi zmniejszenie liczby wykorzystywanych czujników, wówczas odpowiednim wyborem będą serie Leuze 420B oraz 412B: nowe czujniki ultradźwiękowe są dostępne z regulowaną szerokością fali dźwiękowej, również w wersjach jako czujniki przełączające (HTU) lub pomiarowe (DMU) – umożliwia to niezwykle uniwersalne zastosowania. Falę dźwiękową można ustawić za pomocą interfejsu IO-Link w trzech zakresach "wąskim", "normalnym" lub "szerokim", dostosowując urządzenie do własnych potrzeb. W ten sposób czujniki ultradźwiękowe działają z maksymalną precyzją: Mogą one niezawodnie wykrywać obiekty w zastosowaniach przekraczających możliwości czujników optycznych. Bez problemu wykrywają one również powierzchnie błyszczące, odblaskowe, bardzo ciemne lub przezroczyste, jak również ciecze. Seria 420B, zastępująca serię 420, to czujniki ultradźwiękowe w niewielkich, sześciennych obudowach z tworzywa sztucznego. Dzięki nowym urządzeniom użytkownicy mogą cieszyć się mniejszymi martwymi strefami przy takim samym lub większym zasięgu działania czujników. Seria 412B uzupełnia gamę czujników w obudowie cylindrycznej M12 o urządzenia wyposażone w IO-Link i wyjście analogowe.

Czujniki ultradźwiękowe z serii 420B pozwalają na regulację szerokości fali dźwiękowej. W zależności od zastosowań można wybrać wiązkę "wąską", "normalną" lub "szeroką". Umożliwia to na przykład monitorowanie poziomu napełnienia pojemników przez otwory o różnych wymiarach.

Czerwona obudowa oznacza najwyższą wydajność
Dzięki regulowanej szerokości fali dźwiękowej, interfejsowi IO-Link i dwóm wyjściom przełączającym, czujniki ultradźwiękowe HTU420B w charakterystycznej czerwonej obudowie przystosowane są do wykonywania wymagających zadań związanych z detekcją. Mogą, na przykład, jednocześnie wykrywać dwa poziomy napełnienia lub monitorować dwie pozycje. Regulowana szerokość fali dźwiękowej sprawia, że czujniki te są uniwersalne. Na przykład, fala dźwiękowa ustawiona w wąskim zakresie jest idealna do wykrywania poziomu napełnienia pojemnika przez małe otwory. Z kolei w ustawieniu szerokim fala dźwiękowa obejmuje większe obszary – jest to idealne rozwiązanie dla materiałów sypkich lub obiektów odbijających światło, o złożonej powierzchni lub strukturze. Jedną z funkcji jest filtr zakłóceń wykrywający krótkotrwałe zmiany pomiaru w określonym przedziale czasu spowodowane przez obiekty zakłócające sygnał (np. przez mieszadło). Czujnik tłumi zakłócenia sygnału za pośrednictwem interfejsu IO-Link, zapewniając w ten sposób płynność procesu produkcji.

Ultradźwiękowe czujniki odległości DMU420B w sposób ciągły przekazują do układu sterowania maszyny analogowy sygnał wyjściowy (prądowy lub napięciowy). Umożliwia to operatorom systemu monitorowanie np. średnicy rolek w celu zapewnienia ich wymiany w odpowiednim momencie. Niezawodnie wykrywane są również powierzchnie błyszczące.

Precyzyjny pomiar odległości
Do pomiaru odległości operatorzy systemów mogą ponadto wykorzystywać ultradźwiękowe czujniki odległości DMU420B i DMU412B. Urządzenia te są wyposażone w wyjście analogowe (prądowe lub napięciowe), interfejs IO-Link oraz regulację szerokości fali dźwiękowej.

Przystępne cenowo rozwiązanie w czarnej obudowie
Specjaliści od czujników z Leuze proponują również czujniki ultradźwiękowe HTU420B w wersji standardowej, z czarną obudową z tworzywa sztucznego. Jest to ekonomiczne rozwiązanie z jednym wyjściem przełączającym (push-pull), które jest odpowiednie do prostych zastosowań. Oba warianty są dostępne dla zakresów roboczych od 10 do 250 milimetrów, od 15 do 500 milimetrów oraz od 20 do 1000 milimetrów. Seria HTU412B ma zakres działania od 15 do 500 milimetrów.

Szybka konfiguracja
Czujniki prostopadłościenne o wymiarach 20,5 x 41,0 x 15,0 milimetrów cechują się szczególnie kompaktową obudową. Cylindryczne czujniki z serii HTU412B również wyróżniają się długością zaledwie 50 milimetrów. Dlatego też nadają się one szczególnie do zastosowań przy ograniczonej przestrzeni. Wszystkie typy można szybko sparametryzować: Łatwa konfiguracja i obsługa jest możliwa za pomocą przycisku przyuczania, przez wejście przyuczania lub przez IO-Link.

www.leuze.com

Z dociekliwością i determinacją inżynierowie Leuze – specjaliści od czujników – od 60 lat tworzą innowacyjne rozwiązania będące kamieniami milowymi w rozwoju technologii automatyki przemysłowej. To, co nas napędza, to sukces naszych klientów. Tak było wczoraj. Tak jest dziś. Tak będzie jutro. Stworzona na miarę lidera w branży, zaawansowana technologicznie gama produktów zawiera wiele rodzajów czujników przeznaczonych do zastosowań w technologiach automatyki. Znajdują się wśród nich czujniki przełączające i pomiarowe, systemy identyfikacji oraz rozwiązania do transmisji danych i przetwarzania obrazu. Będąc ekspertem w dziedzinie technologii bezpieczeństwa firma Leuze koncentruje się także na komponentach, usługach i rozwiązaniach z zakresu bezpieczeństwa pracy. Leuze skupia się na kluczowych dla siebie branżach, w których specjaliści od czujników z wieloletnim doświadczeniem posiadają rozległe know-how przydatne dla specyficznych zastosowań. Obejmują one intralogistykę oraz branżę opakowań, obrabiarki, przemysł samochodowy jak również automatykę laboratoryjną. Firma Leuze została założona w 1963 roku, jej siedziba znajduje się w Owen/Teck w południowych Niemczech. Dziś na całym świecie zatrudnionych jest około 1600 pracowników firmy – specjalistów od czujników, którzy z determinacją oraz z pasją przyczyniają się do postępu i transformacji, aby ułatwić swoim klientom sukces w stale zmieniającym się środowisku przemysłowym. Pracują dla swoich klientów zarówno w centrach technologiczno-szkoleniowych, jak również w 21 przedsiębiorstwach dystrybucyjnych, wspieranych przez ponad 40 międzynarodowych dystrybutorów. www.leuze.com

hazephase