Dom » Budownictwo

Laureaci konkursu Fasada Roku 2010 już wybrani!

Konkurs Fasada Roku organizowany jest przez firmę Baumit już po raz czwarty. Do obecnej edycji zgłoszono 97 obiektów, które zostały przydzielone do 5 kategorii. O głównej nagrodzie oraz o wyróżnieniach w ostatnich dniach zdecydowało jury złożone z ekspertów budownictwa oraz architektury.
Czwarta edycja konkursu Fasada Roku wchodzi w ostatnią fazę. Po zamknięciu listy zgłoszonych obiektów wszystkie realizacje zostały przydzielone do poszczególnych kategorii konkursowych. Zgodnie z regulaminem, w pierwszej kategorii - Nowy budynek do 1 000 m2 - znalazło się 8 obiektów, do drugiej - Nowy budynek powyżej 1 000 m2 - zakwalifikowano 24 budynki, trzecia kategoria - Budynek po rekonstrukcji lub adaptacji (poza budynkami z wielkiej płyty) - liczyła aż 34 obiekty, czwarta z kolei kategoria - Budynek z wielkiej płyty po rekonstrukcji lub adaptacji - obejmowała 19 realizacji. Do ostatniej kategorii - Budynek po renowacji - zaliczono 12 obiektów. Przesłane fotografie oraz plany architektoniczne zostały poddane wnikliwym analizom członków jury. Wybitni architekci, przedstawiciele branży budowlanej oraz mediów branżowych debatowali 9. marca 2011 roku we Wrocławiu i po burzliwych naradach został ustalony ostateczny werdykt, który zostanie podany do wiadomości w kwietniu 2011.
W skład komisji sędziowskiej konkursu Fasada Roku 2010 weszli: Ryszard Szymański, Prezes Zarządu Baumit Sp. z o.o., Katarzyna Baranowska z Fundacji Twórców Architektury, Małgorzata Makowska - dziennikarz Architektury Murator, Irena Walczak z Wydawnictwa Murator, Józef Adamowski z Wydziału Budownictwa Politechniki Wrocławskiej, Roman Rutkowski z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej oraz Andrzej Poniewierka z Wrocławskiej Izby Architektów. Członkiem honorowym jury był Wojewódzki Konserwator Zabytków - Andrzej Kubik. Sędziowie docenili dbałość oraz trudność wykonanych prac renowacyjnych, a także oszczędną, ale gustowną grę kolorów oraz podkreślanie walorów historycznych remontowanych budynków. „Obrady jury nie zawsze były jednogłośne, czasami rozwijała się bardzo ciekawa dyskusja dotycząca walorów estetycznych, jak i rozwiązań architektonicznych zastosowanych w ocenianych obiektach. Musieliśmy podjąć trudną decyzję, gdyż nominowane budynki prezentują wysoki poziom wykończenia elewacji. Zapewniam jednak, że zwycięskie fasady to klasyczne, stonowane realizacje, dopracowane w najmniejszych szczegółach" - wyjaśnia Renata Hoffman, Specjalista ds. Marketingu Baumit Sp. z o.o. Ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród odbędzie się podczas uroczystej gali zorganizowanej w Regionalnym Centrum Turystyki Biznesowej we Wrocławiu już 14. kwietnia 2011 roku. Wieczór uświetni występ grupy Waldemar Malicki Show.
Konkurs Fasada Roku 2010 został objęty Patronatem Medialnym czasopism branżowych: Murator oraz Architektura Murator. Patronat Honorowy nad wydarzeniem objęła Fundacja Twórców Architektury.
Czwarta edycja konkursu Fasada Roku zgromadziła 97 obiektów podzielonych na 5 kategorii. Ideą plebiscytu jest wybór najlepszych realizacji budowlanych, na elewacji których zastosowano kompletną technologię firmy Baumit. Nagrodzeni i wyróżnieni już niebawem zostaną poinformowani o wynikach konkursu.

www.fasadaroku.pl
www.baumit.pl