Dom » Nieruchomość

Laureaci Prime Property Prize 2015

Miasto przyjazne inwestorom, najlepsze inwestycje na rynkach powierzchni handlowej, biurowej, rynku hotelarskim i logistyczno-magazynowym, najemca roku, architektura, zielony budynek, deweloper, człowiek roku oraz nagroda specjalna – do kogo trafiły prestiżowe wyróżnienia Prime Property Prize 2015?

Celem konkurs Prime Property Prize 2015 jest wyłonienie firm, projektów oraz osób, które w ostatnim roku miały największy wpływ na wydarzenia na rynku nieruchomości komercyjnych. Po raz pierwszy w historii plebiscytu, oprócz wyróżnień w 10 kategoriach, przyznano także Nagrodę Specjalną Prime Property Prize 2015.

Laureatami nagród Prime Property Prize 2015 w poszczególnych kategoriach są:

– w kategorii Miasto Przyjazne Inwestorom – Gdańsk

Wysoka jakość terenów inwestycyjnych, szczegółowe plany zagospodarowania, dobra infrastruktura drogowa, rozwinięta oferta edukacyjna, zasoby ludzkie oraz bogata oferta spędzania wolnego czasu. W Gdańsku rozwija się sektor usług dla biznesu, co sprzyja realizacji kolejnych projektów biurowych.

– w kategorii Inwestycja Roku Rynek Powierzchni Handlowej – Tarasy Zamkowe w Lublinie

Najnowocześniejsze centrum handlowe w regionie. Budynek łączy w sobie unikalną architekturę z wysokimi standardami ekologicznymi – to pierwsze centrum handlowe w Polsce, które uzyskało certyfikat BREEAM Excellent dla fazy projektowej, a dodatkowo znalazło się na tzw. „shortliście” prestiżowego konkursu BREEAM Awards 2015.

– w kategorii Architektura – Puro Gdańsk

Najnowszy obiekt pierwszej, lifestylowej marki hotelowej na polskim rynku. Został zaprojektowany z poszanowaniem historii i tradycji, wtapiając się w tkankę przestrzeni miejskiej. Nie tylko fasada, ale także wnętrza są zakorzenione lokalnie i nawiązują do architektury i stylistyki otoczenia.

– w kategorii Inwestycja Roku Rynek Powierzchni Biurowej – Business Garden w Poznaniu

Kompleks biurowy wyróżnia charakterystyczna, kameralna zabudowa, duży udział terenów zielonych i rozwiązania zapewniające komfortowe środowisko pracy. Projekt ten jako jeden z nielicznych zlokalizowanych poza ścisłym centrum miasta otrzymał najwyższą certyfikację ekologiczną w Polsce - LEED Platinum.

– w kategorii Inwestycja Roku Rynek Hotelarski – Hotel SPA Dr Irena Eris w Polanicy-Zdroju

Hotele SPA Dr Irena Eris to firma, która oferuje usługi na najwyższym poziomie, ale też wyznacza trendy, inspirując innych hotelarzy. Hotele Spa Dr Irena Eris posiadają, jako jedyne polskie hotele, certyfikat jakości w najwyższej kategorii – Premium, przyznany przez niezależne Niemieckie Stowarzyszenie Wellness.

– w kategorii Najemca Roku – 4F

Firma posiada 150 sklepów z wysokiej klasy odzieżą i akcesoriami sportowymi. Z powodzeniem działa na rynkach polskim i zagranicznym. Jej produkty doceniają zarówno sięgający po medale profesjonaliści, jak i osoby uprawiające sport dla przyjemności.

– w kategorii Inwestycja Roku Rynek Powierzchni Logistyczno-Magazynowej – Centrum logistyczno-magazynowe Amazon w Poznaniu

Centrum logistyczno-magazynowe Amazon jest jednym z dwóch pierwszych w Polsce o tak dużej powierzchni z certyfikatem BREEAM na poziomie VERY GOOD. Tak wysoka nota dla obiektu o powierzchni 124 tys. mkw. to duże wyróżnienie. Jej osiągnięcie było możliwe m.in. dzięki skrupulatnej realizacji inwestycji oraz inteligentnemu systemowi zarządzania budynkiem.

– w kategorii Deweloper Roku – Echo Investment

Spółka realizuje inwestycje w czterech głównych sektorach rynku nieruchomości: budownictwie mieszkaniowym, centrach handlowych, budownictwie biurowym oraz hotelowym. W swojej blisko 20-letniej historii zrealizowała ponad 100 projektów w kilkudziesięciu miastach Polski o łącznej powierzchni przekraczającej milion mkw. Jest aktywna także w Rumunii, na Węgrzech i Ukrainie.

– w kategorii Człowiek Roku – Robert Dobrzycki

Robert Dobrzycki 10 lat temu otworzył środkowoeuropejski oddział firmy, która pod jego przywództwem osiągnęła pozycję lidera na polskim rynku oraz zbudowała rozpoznawalną markę w Europie Środkowej. W tym czasie spółka zbudowała w Polsce ponad 3,1 miliona mkw. powierzchni magazynowej i przemysłowej z istniejących obecnie ponad 8,5 mln mkw. i zdobyła ponad 200 klientów.

– Nagroda Specjalna Prime Property Prize 2015 – Przemysław Krych

Pod kierownictwem Przemysława Krycha Griffin stał się jednym z największych, a zarazem najaktywniejszych inwestorów. Tylko w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy Griffin ulokował w swoje projekty kwotę przekraczająca 500 milionów euro kapitału własnego.

Wręczenie nagród Prime Property Prize 2015 zwieńczyło pierwszy dzień największego w skali kraju spotkania branży nieruchomości komercyjnych. Uroczysta gala odbyła się 28 września 2015 r. w Domu Handlowym Vitkac w Warszawie.

Property Forum 2015 w Warszawie jest największym spotkaniem poświęconym przyszłości rynku nieruchomości komercyjnych w Polsce, obejmuje dwa dni dyskusji z udziałem ponad 1000 uczestników i 120 prelegentów. Wiodące tematy tegorocznej edycji wydarzenia to: rynek inwestycyjny, e-rewolucja w branży i focus na inwestora/focus na klienta.

Organizatorem wydarzenia jest redakcja portalu propertynews.pl wraz z wydawcą, Grupą PTWP.

Zapraszamy do odwiedzenia strony: www.propertynews.pl

Informacje o Grupie PTWP SA:

Polskie Towarzystwo Wspierania Przedsiębiorczości powstało w Katowicach w 1995r. Specjalizuje się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji obejmujących wydawanie magazynów prasowych i specjalistycznych publikacji, budowę i zarządzanie portalami internetowymi, a także organizację kongresów, konferencji, seminariów i wydarzeń specjalnych oraz szkoleń, na czele z Europejskim Kongresem Gospodarczym – European Economic Congress (EEC) – jedną z najbardziej prestiżowych imprez odbywających się w Europie Centralnej.

Grupa PTWP SA jest wydawcą m.in.: Miesięcznika Gospodarczego Nowy Przemysł, czasopisma Rynek Spożywczy, miesięcznika Rynek Zdrowia i miesięcznika Farmer. Grupa PTWP SA posiada 70 proc. udziałów w PTWP-ONLINE Sp. z o.o., do której należą branżowe portale m.in.: wnp.pl, propertynews.pl, rynekzdrowia.pl, portalspozywczy.pl, dlahandlu.pl, rynekaptek.pl, portalsamorzadowy.pl, infodent.pl, pulsHR.pl, promocjada.pl, farmer.pl, serwis gieldarolna.pl.

Posiada 100 procent udziałów w spółkach Publikator i Publiaktor.pl, wydających tytuły takie jak: Dobrze Mieszkaj, Świat Łazienek i Kuchni, 100% Wnętrza, Meble Plus, Łazienka oraz dobrzemieszkaj.pl.

W kwietniu 2013 r. Grupa PTWP zadebiutowała na rynku NewConnect.

Zapraszamy na stronę www.ptwp.pl.

Dodatkowe informacje:

Marta Stach, Imago Public Relations