Dom » Budownictwo

Łazienka - klasyka w nowoczesnym wydaniu

Według badań w aranżacji swojej łazienki stawiamy na prostotę i elegancję.

Sama wanna czy prysznic, już nie tylko mają być funkcjonalne, ale także wpisywać się w najnowsze trendy projektowe, przy jednoczesnym zadbaniu o nasz codzienny komfort i wygodę.

Łazienka to miejsce, w którym średnio spędzamy około 43 minuty w ciągu całego dnia. Poranna toaleta, makijaż, kąpiel czy pranie, to tylko niektóre z codziennych czynności, które w niej wykonujemy. Z tego względu chcemy, aby jej wnętrze było zarówno eleganckie, ergonomiczne, jak i w całości dostosowane do naszych potrzeb. Dlatego wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, producenci urządzeń sanitarnych przygotowali całą linię nowoczesnych umywalek, brodzików, wanien czy kabin prysznicowych, które kształtem, formą oraz rodzajem zastosowanego materiału zaspokoją najbardziej wymagające gusta oraz dadzą możliwość dostosowania ich do każdej wielkości pomieszczenia.

Na co w takim razie zwrócić uwagę i gdzie szukać inspiracji?

Dobry Wzór 2018

Potwierdzeniem dobrego designu urządzenia oraz jego funkcjonalności jest wyróżnienie w konkursie Dobry Wzór organizowanym co roku przez Instytut Wzornictwa Przemysłowego. W 25. jubileuszowej edycji plebiscytu rekomendację otrzymały cztery produkty firmy SANPLAST SA:

·         Kabina z serii Free Zone, której cechą charakterystyczną jest brak dolnego profilu, dzięki czemu gwarantuje bez progowe wejście dla użytkownika i zapewnia komfort użytkowania.

·         Brodziki Structure Mineral, wykonane z odlewu mineralnego - ich powierzchnia strukturalna daje możliwość przycięcia na wymiar a co jest tego wynikową – idealnego dopasowania do wymagań projektowych łazienki klienta;

·         Prostokątne wanny Modesta, czyli klasyczny kształt w nowoczesnym wydaniu, dzięki zastosowaniu delikatnych podłokietników oraz praktycznej półki.

·         Symetryczna, przyścienna wanna LUXO ze zintegrowaną obudową, której lekko zaokrąglone narożniki łączą prostotę wanny prostokątnej z delikatnością tej o kształtach owalnych.

- Wyróżnienie Dobrego Wzoru to gwarancja najlepiej zaprojektowanych produktów i usług na polskim rynku. Z tego względu jesteśmy niezwykle dumni, że nasze rozwiązania zostały rekomendowane do tegorocznej edycji konkursu organizowanego przez Instytut Wzornictwa Przemysłowego. W czasie projektowania produktu bardzo duży nacisk kładziemy na to, aby były one nie tylko praktyczne i wygodne w użytkowaniu stosując np. odlew mineralny, ale także, żeby same w sobie stanowiły małe dzieło sztuki, pamiętając przy tym, że czasami mniej znaczy więcej – podkreśla Robert Rachowski Product Manager firmy SANPLAST SA.

Obecnie dom czy mieszkanie to przestrzeń, w której już nie tylko toczy się centrum życia rodzinnego, ale także miejsce, w którym pragniemy się zrelaksować czy odpocząć. Z tego względu coraz większą wagę przykładamy do tego, aby otoczenie wokół nas było estetyczne i spójne. Kiedyś łazienka miała być przede wszystkim funkcjonalna, dzisiaj mamy czuć się w niej dobrze, zarówno pod względem komfortu, jak i doznań wizualnych.

Arni