Firma » Biznes

Legalizacja i serwis urządzeń

Klienci i kontrahenci różnego rodzaju placówek handlowych i usługowych stają się wraz z upływem czasu coraz bardziej wymagający.

Legalizacja wag oznacza, że dana waga oznaczona symbolem M jest dopuszczona do obrotu handlowego i nie są wymagane dodatkowe dokumenty pozwalające na jej wykorzystanie w handlu. O tym czy dana waga jest zalegalizowana świadczą odpowiednie, specjalne oznaczenia np. naklejki jakie są na niej zamieszczone. W przypadku kiedy legalizacja wagi wygasła należy zgłosić się do autoryzowanego serwisu celem jej powtórnej legalizacji. W ofercie firmy PolKas znajdą Państwo szereg profesjonalnych krajalnic oraz wag uznanych na rynku producentów. Jednym z producentów specjalistycznych krajalnic jest firma MaGaKrajalnice do wędlin Ma -Ga 612 p do wędlin jest doskonałym rozwiązaniem dla placówek handlowych. Oprogramowanie krakowskiego producenta firmy Comarch również jest wykorzystywane i z powodzeniem sprawdza się w firmach handlowych. Oprogramowanie Comarch Optima ma budowę modularna dzięki czemu klient może dokonać wyboru tylko tych modułów, które wspomagają wybrany obszar działalności firmy. Oprogramowanie jest dostosowywane do specyficznych potrzeb firmy na etapie wdrożenia i późniejszej jego eksploatacji. Moduł Faktury pozwala na wystawianie dokumentów handlowych, a moduł handel pozwala dodatkowo na prowadzenie magazynu. Księgowość można prowadzić zarówno w oparciu o księgę podatkową jak i księgę handlową. Wybór odpowiedniego modułu jest uzależniony od rodzaju prowadzonej księgowości w firmie (wymogi prawne). Przykładowo firma prowadząca działalność w formie spółki z ograniczona odpowiedzialnością jest zobligowana przez ustawodawce do prowadzenia księgowości w oparciu o księgę handlową (kodeks spółek handlowych).

litlejum